Ceny Laureus: Raducanuová je jedinou tenisovou vítězkou, Djokovič ani další neuspěli

- Marek Bartošík

Ze šesti tenisových nominací na prestižní ocenění Laureus za loňský rok se pouze jediná dočkala celkového vítězství. Emma Raducanuová, která loni senzačně opanovala US Open, ovládla kategorii průlom roku, kde usiloval o úspěch také Daniil Medveděv. Naopak Novak Djokovič (v kategorii nejlepší sportovec), Ashleigh Bartyová (nejlepší sportovkyně) a Diede de Grootová a Šingo Kunieda (sportovci s handicapem) v silné konkurenci zástupců jiných sportů nezvítězili.

Už loni v prosinci se Emma Raducanuová stala britskou sportovní osobností roku, na Nový rok obdržela vyznamenání Řád britského impéria (MBE) a nyní se může radovat z dalšího úspěchu mimo tenisové kurty.

Teprve devatenáctiletá britská hvězda ovládla kategorii průlom roku v prestižní anketě Laureus, když uspěla v konkurenci tenisového kolegy Daniila Medveděva, plavkyně Ariarne Titmusové, oštěpaře Níradže Čopry, fotbalisty Pedriho a skokanky do dálky Yulimar Rojasové.

Zástupci bílého sportu si brousili zuby na triumf také ve třech dalších kategoriích, tam ale zazářily jiné hvězdy.

Novaka Djokoviče předčil v sekci sportovec roku pilot formule 1 Max Verstappen. Ještě více než Ashleigh Bartyová zaujala hlasující běžkyně Elaine Thompsonová-Herahová, která se tak stala nejlepší sportovkyní roku. A v kategorii sportovci s handicapem, kde získali nominaci i tenisté Diede de Grootová a Šingo Kunieda, se nakonec radoval atlet Marcel Hug, jenž závodí na invalidním vozíku.

O držitelích ocenění každoročně rozhoduje více než 60 vysloužilých legend z různých sportů. Virtuálním ceremoniálem ze španělské Sevilly provázela v neděli večer bývalá skvělá lyžařka Lindsey Vonnová, která zároveň patří do úzké skupiny hlasujících.