Alcarazova neděle? Pět hodin na kurtu, dvě výhry a titul v Barceloně

- Jan Vojkůvka

Až se v pondělí ráno Carlos Alcaraz vzbudí, bude pořádně rozlámaný. V neděli totiž v Barceloně absolvoval pořádně tvrdý maraton, když odehrál dva zápasy a strávil na kurtu necelých pět hodin. Odměnou za to mu však je zisk dalšího titulu a premiérový posun do elitní světové desítky!

Teprve osmnáctiletý Španěl nadále udivuje tenisové příznivce po celém světě. Po skvělých výkonech ve Spojených státech, a trochu nečekaném selhání v Monte Carlu, předvedl na domácím podniku v Barceloně ohromnou bojovnost a povedlo se mu v neděli dvě velmi cenná vítězství.

Napřed na španělský supertalent čekal souboj s Australanem Alexem De Minaurem. Zápas měl v Alcarazovi jednoznačného favorita, ale nakonec byla k vidění neskutečná bitva, ve které měl De Minaur dokonce dva mečboly.

Ani to ale na Alcaraze nestačilo. Španěl se dokázal v klíčový okamžik vzepřít osudu, ve druhém setu oba mečboly soupeře odvrátil a na returnu předvedl úspěšný rebrejk, po němž srovnal na 6:6 a vynutil si tiebreak. V něm už byl lepší, vyhrál jej 7:4 a v rozhodujícím setu už soupeře do vedení nepustil.

Semifinále vyhrál po dlouhých 223 minutách po setech 6:7(4), 7:6(4), 6:4 a šel rychle zregenerovat. Vždyť za pouhé tři hodiny jej čekalo finále s krajanem Pablem Carreňo-Bustou, jenž měl sice za sebou také nedělní semifinále, to ale netrvalo ani dvě hodiny a porazil v něm Diega Schwartzmana 6:3, 6:4.

A zatímco semifinále s De Minaurem nabídlo parádní bitvu plnou zvratů, finále mělo svižný průběh. Nedominoval přitom nikdo jiný než mladý Carlos Alcaraz, jenž soupeři nenabídl ani jeden brejkbol a zvítězil za pouhých 67 minut hry 6:3, 6:2.

Alcaraz, který v květnu oslaví devatenácté narozeniny, svým triumfem v Barceloně rozšířil svou letošní sbírku titulů na tři. Navíc se ve světovém žebříčku poprvé podívá do TOP 10, když mu v pondělí bude náležet deváté místo.