Specialista na kvalifikace! Lehečka ji zvládl už popáté, v Mnichově nyní vyzve vycházející hvězdu

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka pokračuje ve své spanilé jízdě v kvalifikacích turnajů ATP. Na mnichovské antuce se radoval už popáté z úspěšného zdolání bojů o hlavní soutěž a může se těšit na další atraktivní utkání. V úvodním kole se střetne s osmnáctiletým Dánem Holgerem Runem, vycházející hvězdou mužského tenisu.

Co spojuje turnaje v Melbourne, Rotterdamu, Monte Carlu, Bělehradu a Mnichově? Na všech letos Jiří Lehečka musel absolvovat nevyzpytatelnou kvalifikaci a ve všech případech byl úspěšný! Pouze v Montpellier našel v bojích o hlavní soutěž turnaje ATP přemožitele.

I proto se dá směle říct, že se z českého mladíka stává specialista na kvalifikace turnajů ATP. Tentokrát jeho sílu poznali Damir Džumhur (6:4, 6:7, 7:5) a Alejandro Tabilo (6:4, 7:6), kteří se jej marně snažili zastavit. I díky tomu si zahraje v této sezoně už šestou hlavní soutěž na nejvyšším okruhu (v Marrákeši do kvalifikace nemusel, pozn. autora).

Tyto postupné krůčky jsou přitom klíčové. Dávají mu příležitost zazářit a postupovat světovým žebříčkem, díky čemuž by se postupně měl zbavovat nutnosti naskakovat do kvalifikačních bojů. Už nyní má jistotu, že si znovu žebříčkově polepší a (mimo jiné) nebude muset hrát kvalifikace na Roland Garros či Wimbledonu.

Úspěšné zvládání kvalifikací mu navíc pomáhá dostávat se na velké turnaje, kde hraje s nejlepšími tenisty světa. To přináší obrovské zkušenosti a více než kvalitní průpravu do budoucí kariéry. Jeden takový zápas jej nyní čeká i v Mnichově, kde narazí na vycházející hvězdu mužského tenisu Holgera Runeho.

Dánský supertalent, který je o necelé dva roky mladší než Lehečka, je za Carlosem Alcarazem druhým nejlepším tenistou do 20 let, bývalou juniorskou jedničkou a v současnosti 72. hráčem světa. Vzhledem k tomu, že dvacetiletý Lehečka náleží rovněž k nastupující generaci, bude se jednat o atraktivní duel a zajímavé srovnání schopností i kvalit obou tenistů.

Loni se oba tenisté potkali na challengeru v Pau. Lehečka tehdy v semifinále zvítězil po obratu 3:6, 6:3, 6:4 (ve finále nakonec podlehl Radu Albotovi, pozn. autora). A určitě by se nezlobil, kdyby podobný úspěch zopakoval i v Mnichově, kde by se v případě postupu mohl těšit na bitvu s domácí nasazenou jedničkou Alexanderem Zverevem.