Z kvalifikace pro titul! Potapovová dotáhla senzační jízdu v Istanbulu až k vrcholu

- Jan Vojkůvka

Překvapení tohoto týdne se jmenuje Anastasia Potapovová. Jednadvacetiletá ruská tenistka dokázala v Istanbulu projít přes kvalifikaci až k zisku premiérového titulu na okruhu WTA. Na cestě za prvenstvím vyřadila několik favorizovaných soupeřek a vše triumfovala nedělním suverénním vítězstvím 6:3, 6:1 nad Veronikou Kuděrmetovovou.

Až 122. hráčka světového žebříčku přitom měla menší problémy už v kvalifikaci, kde v souboji Deou Herdzelasovou musela o svém postupu rozhodovat až ve třetím setu. Pak se ale rozehrála a začala předvádět nejlepší tenis své dosavadní profesionální kariéry.

Její kvality poznala už v prvním kole Nikola Bartůňková, která při svém debutu v hlavní soutěži turnaje WTA nedokázala rozjeté Rusce čelit a prohrála s ní 1:6, 4:6. S ohledem na to, jak Potapovová řádila v dalších zápasech, se však dá zpětně hodnotit vystoupení Bartůňkové jako velmi povedené.

Po české tenistce si totiž Potapovová vyšlápla na bývalou světovou čtrnáctku Petru Martičovou, kterou porazila hladce 6:2, 6:3 a následně ve čtvrtfinále přehrála 6:2, 6:2 Španělku Saru Sorribesovou Tormovou, v současnosti 47. tenistku žebříčku.

O něco složitější to měla Potapovová v semifinále, ve kterém musela otáčet skóre zápasu s Kazaškou Julií Putincevovou. Ale i tuto 51. tenistku žebříčku dokázala porazit, a to po setech 2:6, 6:2, 6:2. V cestě za největším úspěchem kariéry pak už stála jen Kuděrmetovová.

Jak se ale ukázalo, 29. hráčka žebříčku žádnou vážnější překážkou nebyla. Její krajanka totiž utkání dominovala, hned šestkrát se prosadila na returnu a nakonec zkušenější soupeřku deklasovala 6:3, 6:1.

Vedle premiérového titulu na okruhu WTA se Potapovová výrazně posune i ve světovém žebříčku. V něm jí bude od pondělí náležet 78. místo.

Šwiateková protáhla vítěznou šňůru
Dlouhodobou dominanci potvrdila v německém Stuttgartu světová jednička Iga Šwiateková. V nedělním finále se čtvrtou hráčkou světa Arynou Sabalenkovou neztratila ani jednou podání a zvítězila hladce 6:2, 6:2.

Polská hvězda vybojovala ve Stuttgartu už čtvrtý titul v řadě a protáhla svou vítěznou sérii na 23 zápasů. Výrazně navíc navýšila své vedení v čele žebříčku WTA, ve kterém má před druhou Paulou Badosaovou náskok už 2136 bodů.

V dalších týdnech se Šwiateková představí na dalších prestižních antukových turnajích v Madridu a Římě, kde zakončí svou přípravu před Roland Garros.