Polský démon dál řádí! Světová jednička si zahraje o čtvrtý titul v řadě

- Jan Vojkůvka

Je jí teprve dvacet let a působí jako křehká dívka. Na kurtu se však mění v hotového démona, pod jehož náporem se musí sklánět jedna soupeřka za druhou. Nejinak je tomu i v německém Stuttgartu, kde Iga Šwiateková zvládla i extrémně náročné semifinále s Ljudmilou Samsonovovou, připsala si 22. vítězství v řadě a zahraje si o další titul.

Už to vypadalo, že by sobota nemusela být dnem úspěchu Igy Šwiatekové. Se Samsonovovou prohrála první set (vůbec první prohraný set po 28 vyhraných sadách v řadě) a v rozhodujícím dějství neudržela vedení 3:1. Jenže koncovka opět patřila polské hráčce, která nadále prokazuje, že post světové jedničky jí náleží právem.

Ruskou soupeřku zdolala po více než třech hodinách, když ji porazila 6:7(4), 6:4, 7:5 a v neděli bude usilovat už o čtvrtou trofej v řadě. Ve stuttgartském finále se utká se světovou čtyřkou Arynou Sabalenkovou, která na antuce prožívá jakýsi restart sezony a napravuje svou bídnou bilanci z prvních měsíců roku.

I Sabalenková ovšem pocítila v této sezoně sílu, kterou oplývá Šwiateková ve své vrcholné formě. Před dvěma měsíci v Dauhá se totiž obě hráčky potkaly ve čtvrtfinále a Polka tehdy zvítězila hladce 6:2, 6:3.

Právě v Dauhá přitom započala senzační jízda mladé polské tenistky, která nyní čítá už 22 výher v řadě.

Ne, že by se Šwiatekové nedařilo už zkraje roku. V Adeilaide i na Australian Open dokráčela do semifinále. V druhé polovině února v Dauhá se však proměnila v dominantní bestii, která sráží na kolena jednu soupeřku za druhou.

V Kataru vedle Sabalenkové porazila i Sakkariovou či Kontaveitovou a dokráčela si pro první letošní titul. Následovaly turnaje ve Spojených státech, kde vybojovala prestižní Sunshine double, když zvítězila v Indian Wells i Miami. V Miami navíc zvládla všech šest zápasů bez ztráty setu a dohromady uštědřila tři kanáry.

Svou formu si přenesla i do Billie Jean King Cupu, v němž v zápasech s Buzarnescuovou a Prisacariuovou ztratila pouze jeden gem. V podobném duchu přitom navázala i ve Stuttgartu, když ve svém prvním utkání povolila domácí Evě Lysové jen dvě hry.

A poté, co porazila i Emmu Raducanuovou a Ljudmilu Samsonovovou, bude usilovat o čtvrtý titul v řadě. Forma, kterou se honosí křehká Šwiateková, připomíná v dnešní době plné nevyrovnaných výkonů v ženském tenise řádění skutečného démona. Jízda polské hráčky přitom ani zdaleka ještě nemusí skončit...