Z chování Rusů jsou v šoku, na plošném zákazu se ale Ukrajinky neshodnou

- Filip Lefenda

Na nemožnost startu ruských a běloruských tenistů na letošním Wimbledonu reagují pochopitelně i ti ukrajinští – zejména ženy. K situaci se v posledních dnech vyjádřily Elina Svitolinová, Marta Kosťuková, Lesja Curenková či Olga Savčuková. Na lecčem se shodují, v něčem ale i rozcházejí.

„Nechceme, aby byli vyloučeni úplně všichni. Pokud ale nejsou schopni postavit se ruskému režimu, je zákaz na místě. Chceme, aby jasně řekli, že jsou s námi a zbytkem světa proti jejich vládě. Pokud to tak cítí, měli by mít možnost dále hrát,“ myslí si sedmadvacetiletá Elina Svitolinová.

Bývalá světová trojka, jež ovládla ve dvouhře celkem 16 turnajů WTA, zároveň zůstává realistkou. „Dalo by se spočítat na prstech jedné ruky, kolik ruských nebo běloruských hráček se mě po dobu trvání konfliktu zeptalo na to, jak se mám. Na to, jak je na tom má rodina a jestli je v bezpečí,“ posteskla si. 

„Jsem z jejich chování zklamaná. A to se přitom potkáváme na turnajích skoro každý týden,“ dodala Svitolinová.

V podobném duchu hovořila rovněž její krajanka Olga Savčuková. „Z celé Tour se mi ozvaly pouhé dvě ruské hráčky. V trvalejším kontaktu je se mnou jediná. Jediná, která zůstala člověkem. Z ostatních jsem v šoku. Je to jako noční můra,“ přiznala otevřeně bývalá 79. singlistka a 33. deblistka ženského žebříčku.

„Rusové by v současnosti neměli mít možnost hrát žádné turnaje. Válku rozpoutala jejich vláda, kterou si zvolili. Není možné předstírat, že s tím nemají nic společného a že se jich to netýká. Obyčejní lidé v Rusku přicházejí kvůli sankcím o zaměstnání, žijí od výplaty k výplatě. Proč by měli mít sportovci výjimku? Sankce by se měly dotýkat i jich,“ má jasno současná kapitánka ukrajinské reprezentace v rámci Poháru Billie Jean Kingové.

„95 procent ruských tenistů podporuje jejich válku na Ukrajině. Je to šokující číslo, ale je to tak,“ upozorňuje Marta Kosťuková. Talentovaná teenagerka, jíž patří v žebříčku 52. místo, už v minulosti otevřeně vyzvala organizace ATP a WTA k úplnému vyloučení ruských tenistů.

Opatrnější slova pak volila Lesja Curenková. „Nechceme, aby zakázali hrát všem. Musíme ale zjistit jejich postoj k tomu, co se děje. Potřebujeme vědět, že lidé, kteří jsou na turnajích okolo nás, nepodporují ruskou agresi v naší zemi. Je to pro nás Ukrajince opravdu důležité,“ říká 135. hráčka ženského pořadí.