Španělé „ostrouhali“ při udílení karet pro Madrid. Frustrující a překvapivé, kritizují pořadatele

- Marek Bartošík

Když se Španělé ve středu dozvěděli jména držitelů divokých karet pro nadcházející akci Mutua Madrid Open (kategorie ATP Masters 1000/WTA 1000), byli podle očekávání frustrovaní. Z devíti udělených karet do hlavní soutěže totiž obdržel pouze jednu domácí zástupce. O něco lepší je situace v kvalifikaci, do níž Španělé dostali čtyři pozvánky z deseti možných. „Musíme našim tenistům dávat příležitosti, aby se mohli rozvíjet,“ komentovala kontroverzní rozhodnutí pořadatelů světová trojka Paula Badosaová.

Seznam divokých neboli volných karet pro prestižní turnaj ve španělském Madridu sice potěšil české fanoušky, jelikož tam figuruje i Linda Fruhvirtová, na druhou stranu přinejmenším rozzlobil příznivce a také hvězdy španělského tenisu.

„Překvapuje nás a zároveň frustruje, že největší tenisový turnaj na území Španělska ukazuje tak málo podpory pro domácí hráče, hlavně v souvislosti s divokými kartami do hlavní soutěže,“ napsal na sociálních sítích bývalý sedmý hráč žebříčku Fernando Verdasco, který je nyní až na 121. místě.

Při udílení divokých karet se nedostalo kromě Verdasca ani na Paula Andújara, Carlose Tabernera, Roberta Carballése Baenu, Jaumeho Munara, Rebeku Masárovou či Alionu Bolsovovou, pro které by měla taková pomoc cenu zlata. Jediným domácím šťastlivcem s volnou kartou je dvacetiletý Carlos Gimeno Valero, aktuálně až 363. tenista světového pořadí.

„Je to smutná situace. Loni jsem dostala divokou kartu a odehrála jsem jeden z nejlepších turnajů své kariéry. Nikdy na něho nezapomenu. Musíme našim tenistům dávat příležitosti, aby se mohli rozvíjet,“ vyjádřila se španělská hvězda Paula Badosaová, jež loni dokráčela na domácím turnaji až do semifinále.

A kdo že bude na úkor Španělů a Španělek startovat díky divoké kartě v hlavní soutěži Mutua Madrid Open? Na seznamu od pořadatelů figurují Brit Andy Murray, Francouz Lucas Pouille, Brit Jack Draper, Japonka Naomi Ósakaová, Portoričanka Mónica Puigová, Ukrajinka Marta Kostjuková, Číňanka Čchin-wen Čeng a také mladičká Češka Linda Fruhvirtová.

Letošní ročník turnaje v Madridu odstartuje kvalifikací už v úterý 26. dubna, akce vyvrcholí v neděli 8. května.