Konec po 23 letech! Bývalý pátý hráč světa a trojnásobný daviscupový šampion ukončil kariéru

- Jan Vojkůvka

Devětatřicetiletý Španěl Tommy Robredo, který se mezi profesionálními tenisty pohybuje už od roku 1998, v pondělí definitivně uzavřel svou kariéru. Stalo se tak na domácím turnaji v Barceloně, kam obdržel divokou kartu. V souboji s krajanem Bernabem Zapatou Mirallesem sice prohrál dvakrát 1:6, ale splnil si přání, kterým bylo rozloučit se před španělským publikem.

Robredo odhalil své plány na konec kariéry už letos v březnu, kdy přiznal, že skončit chtěl už mnohem dříve. „Už nějakou dobu jsem věděl, že budu končit, ale pandemie to trochu zbrzdila,“ uvedl s tím, že si přál odehrát poslední zápas před fanoušky, což během covidové pandemie nebylo možné.

V pondělí v Barceloně však tečce za jeho kariérou už nic nebránilo. Na kurtu se především bavil, a byť o 14 let mladšího soupeře příliš nepotrápil, ukázal, že stále dokáže hrát skvělé údery.

Bývalá světová pětka, která si letos zahrála ještě na challengeru v Monterrey, kde postoupila do osmifinále, tak podle očekávání vypadla hned v prvním kole. Smutek však po porážce Robredo vůbec necítil. Spíš naopak. Užíval si potlesk publika, klaněl se a mával přítomným divákům...

Třiadvacet let mezi profíky
Skončila tím éra Španěla, který se poprvé mezi profesionály představil v roce 1998 v pouhých 16 letech. Tehdy si ve Španělsku zahrál první turnaj ITF, tzv. „future“. Na okruhu ATP (tehdy se jmenoval World Series) se poprvé představil v témže roce na podniku na Mallorce. A započala tím dlouhá a úspěšná kariéra.

Během ní se v roce 2006 vyhoupnul až na páté místo světového žebříčku a v témže roce si také zahrál na svém jediném Turnaji mistrů. Celkem se na nejvyšším okruhu probojoval do 23 soubojů o titul a dvanáctkrát slavil vítězství. Poprvé triumfoval v roce 2001 v Sopotech, naposledy pak roku 2013 v Umagu.

Kromě těchto triumfů se prosadil také sedmkrát na ATP Challenger Tour a jednou slavil vítězství na okruhu ITF. Na grandslamových turnajích se dostal sedmkrát do čtvrtfinále, což se ukázalo být jeho maximem.

Robredo se rozhodně neztratil ani ve čtyřhře, ve které byl na grandslamech dokonce třikrát v semifinále, posbíral pět titulů na okruhu ATP a vystoupal až na 16. místo světa. Během kariéry také vydělal na prize money bezmála 13,5 milionu dolarů.

V jeho kariéře se objevily také rivality s českými tenisty. Například s Tomášem Berdychem odehrál 12 zápasů, přičemž český hráč proti němu zaznamenal pozitivní bilanci 8:4. Celkem sedmkrát se utkal také s Radkem Štěpánkem, kterého naopak pětkrát porazil a jen dvakrát odešel jako méně šťastný tenista.

Španěl byl rovněž pravidelným reprezentantem své země, se kterou dosáhl hned třikrát i na vítězství v Davis Cupu (2004, 2008 a 2009). Dvakrát pak vyhrál populární Hopman Cup (2002 a 2010).