Zastavil rozjetého přemožitele Djokoviče. Tsitsipas obhájil titul v Monte Carlu

- Jan Vojkůvka

Řecký tenista Stefanos Tsitsipas (5.) v Monte Carlu úspěšně obhájil loňský titul. Nasazená trojka v nedělním finále porazila Španěla Alejandra Davidoviche Fokinu (46.), přemožitele Novaka Djokoviče, ve dvou setech 6:3, 7:6(3). Pro Tsitsipase se jedná o zisk osmého titulu na okruhu ATP.

Finále Masters v Monte Carlu mělo poměrně překvapivé obsazení. Zatímco u Tsitsipase se s účastí dalo počítat, Davidovich Fokina byl bezpochyb senzačním finalistou.

Dvaadvacetiletý Španěl se přitom letos herně hodně trápil, a i přes postup do finále v Monte Carlu má negativní zápasovou bilanci 9 výher a 10 porážek. Jenže v Monaku hrál skvěle, což pocítili i Novak Djokovič, kterého porazil ve druhém kole, David Goffin, Taylor Fritz či Grigor Dimitrov.

Avšak o rok starší Tsitsipas už byl nad síly španělského mladíka. Ve svém premiérovém finále na okruhu ATP tahal za kratší konec a prohrál. Tsitsipasovi to ovšem nijak neusnadnil.

„Ve chvílích, kdy jsem to nečekal, tak pořád bojoval. Byl schopný zahrát neskutečný vítězný úder z nulové pozice a hrál hodně nečitelně,“ vysekl mu Tsitsipas poklonu. „Nakonec se mi to ale povedlo minimalizovat. Věděl jsem, že to je nebezpečný soupeř a myslím, že v budoucnu od něj můžeme vidět zajímavé výsledky.“

Zkraje prvního setu se dostal Tsitsipas do menších problémů, když ve třetí hře přišel o podání. Rychle se mu ale povedlo ztrátu dohnat a potvrdit roli výrazného favorita. V osmé hře totiž sám utekl do brejku a úvodní dějství dopodával.

Ve druhém setu naopak řecký hráč dvakrát neudržel výhodu získaného brejku a v desáté hře nedokázal duel doservírovat. Rozhodnout musel až tiebreak, v němž ale rychle odskočil do vedení 5:1 a svůj náskok čtyř míčků nakonec uhájil až do konce.

„Jsem na sebe pyšný. V jednu chvíli se to nevyvíjelo zrovna nejlépe, ale zůstal jsem klidný, abych zápas dohrál. Jsem vážně hrdý na víru, kterou do své hry vkládám. Někdy o sobě sice pochybujete, ale vždy je důležité držet hlavu vzhůru,“ upozornil.

Řecký tenista v Monte Carlu vybojoval svůj první titul v této sezoně a celkem osmou trofej na okruhu ATP.