Máme velký potenciál, věří po postupu na finálový turnaj kapitán Pála

- Petr Sumbal

Český tým pod vedením nehrajícího kapitána Petra Pály dotáhl dramatické kvalifikační utkání BJK Cupu s Velkou Británií do vítězného konce a může se tak těšit na listopadový finálový turnaj této prestižní týmové soutěže. „Myslím, že potenciál máme velký. Holky, které tady byly, se s tím porvaly skvěle. Maky byla suprová,“ pochvaloval si po postupu Pála.

„Máme tři body a je jedno, jak jsme je udělali!“ To je hlavní poselství, které si Petr Pála odnáší z náročné kvalifikační bitvy proti Velké Británii. Český tým po dvou vítězstvích Markéty Vondroušové dvakrát vedl, soupeřky se však pokaždé ihned dotáhly. O českém postupu tak rozhodla až závěrečná čtyřhra.

Všechny tři české body nesly podpis Vondroušové. Ta v singlových zápasech dohromady prohrála jen tři gemy a poté spolu s Karolínou Muchovou zvládla i rozhodující čtyřhru. „Hrála výborně. Na turnaji v Miami nenastoupila, když měla zánět dutin. Tady se taky chvilku necítila, ale pak se rozehrála. Byli jsme domluvení, že když to půjde, bude hrát všechny tři zápasy. Je to nejlepší antukářka, co jsme tady měli,“ vyzdvihl Pála hlavní strůjkyni českého postupu.

Aby se jedna tenistka podílela na všech třech bodech, to není vůbec nic obvyklého. „Naposled to udělala Nicole (Vaidišová) se Slovenskem a Kája (Plíšková) v Rumunsku,“ poznamenal Pála. „Úplně suprový, hrála famózně. To bylo vidět i na začátku deblu. V něm člověk doufal, že Maky bude nejlepší na kurtu a Kája (Muchová) se chytí, protože pro ni to muselo být hrozně těžké,“ připomněl Pála táhlé zdravotní trable, kterými si Muchová v posledním roce a čtvrt prošla.

Právoplatnou členkou vítězného českého týmu byla také teprve šestnáctiletá Linda Fruhvirtová, přestože svůj ostrý debut v BJK Cupu nakonec po boji prohrála. „Všechny tréninky s holkama hrála fantasticky. Měla výbornou délku úderů, vůbec nekazila, hrála pestře kraťasy i kopce a dobře měnila rytmus hry. Myslel jsem, že se k tomu dostane i v singlu. Plán byl možná dobrý, ale škoda začátků všech setů,“ bilancoval Pála.

Český tým proti Britkám uspěl i přesto, že se musel obejít bez několika hráček, jež se podepsaly pod mnoho minulých úspěchů. Z různých důvodů týmu nemohly pomoct Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková, Petra Kvitová ani Kateřina Siniaková. „Je to pro mě jiné, protože ty holky teprve poznávám,“ přiznal Pála, který vede český reprezentační tým z pozice nehrajícího kapitána už od roku 2008. „Za posledních několik let jsem zažil dost premiér, dost druhých zápasů. Je potřeba se na to připravit. Je to něco jiného, než když si tam někdo s vámi sedne podesáté.“

Pála dovedl Česko k šesti vítězstvím v BJK Cupu a i se současným týmem cítí šanci na úspěch. „Myslím, že potenciál máme velký. Holky, které tady byly, se s tím porvaly skvěle,“ uznal. A co listopadové finále? „Uvidíme, jak na tom budou holky zdravotně, ale měli bychom pomýšlet na vyšší příčky. Je to však zase jiný systém se dvěma singly a deblem. Uvidíme, jakou budeme mít skupinu,“ zůstává opatrně optimistický Pála.

O tom, kde a na jakém povrchu se listopadové finále BJK Cupu odehraje, ještě nebylo rozhodnuto. „Myslím, že se bude hrát někde v hale na tvrdém povrchu, kde nebude problém s počasím. A tvrdý povrch je nejspravedlivější,“ uzavřel Pála.