Kapitán Pála: Ke druhému bodu jsme měli blíž. A Raducanuová byla lepší, než jsem čekal

- Marek Bartošík

Stav 1:1 se jeví před rozhodující sobotou jako dobrá výchozí pozice, kapitán českého BJKC týmu Petr Pála však ví, že mohlo být ještě lépe. Vždyť po hladké výhře Markéty Vondroušové nad Harriet Dartovou (6:1, 6:0) dřela o druhý bod pro český tým v kvalifikačním souboji s Britkami Tereza Martincová, která nakonec padla s hvězdnou Emmou Raducanuovou dvakrát 5:7. „Vyhrály favoritky, ale my jsme měli ke druhému bodu určitě blíž než Velká Británie. Markéta byla na začátku nervózní, ale to je celkem normální. Pak už splnila roli favoritky a vyhrála jednoznačně. Zápasu Terky je velká škoda, bylo to o pár míčcích,“ uvedl zkušený stratég Pála.

Podle očekávání vyslal Petr Pála do pátečních dvouher proti Velké Británii Markétu Vondroušovou a Terezu Martincovou. A ani jedna tenistka českého kapitána na menším štvanickém centrkurtu rozhodně nezklamala. Nicméně asi sotva překvapí, že Pálu mrzí těsná porážka týmové dvojky Martincové s Emmou Raducanuovou.

„Terka si jeden set zasloužila vyhrát. Je velká škoda, že nehrály třetí set, kde už bych to viděl dobře. Nicméně byl to krásný zápas s mnoha výměnami,“ hodnotil kapitán českého BJKC týmu, který už může zpracovávat bohaté poznatky o Raducanuové.

Pro britskou teenagerku se jednalo o antukovou premiéru mezi profesionálkami, znát to ale rozhodně nebylo. „Nemile mě překvapila, protože v určitých situacích byla lepší, než jsem čekal. Hlavně z forhendu se snažila rozliftovávat míče. Nečekal jsem, že bude hrát tolik nahoru. Bylo vidět, že se snaží jakkoliv vyhrát balón a že vymýšlí, jak Terezu porazit,“ všiml si Pála.

Nyní je důležité, aby Češi připravili vhodnou taktiku pro Vondroušovou, která by i podle slov kapitána Pály měla v zítřejším duelu týmových jedniček právě Raducanuovou vyzvat.

„Bude to velmi zajímavý a těžký zápas, očekávám taktickou bitvu. Patrně bude větší zima, a proto bude těžší míče ukončovat. Myslím, že budou výměny, protože obě dobře běhají, jsou šikovné a umí vrátit balón z těžké pozice. Musíme si sednout a říct si, na co si dát pozor a co se pokusit hrát,“ doplnil před klíčovým sobotním programem Pála.