Měla jsem být trpělivější, lituje Martincová. Čím ji překvapila Raducanuová?

- Marek Bartošík

Šancí měla Tereza Martincová spoustu, ve vítěznou premiéru v Poháru Billie Jean Kingové je ale neproměnila. Zástupkyně klubu I. ČLTK se musela po více než dvouhodinové bitvě sklonit před Britkou Emmou Raducanuovou, která ve svém prvním antukovém utkání mezi profesionálkami ukázala, proč je unikátní hráčkou. „Bohužel jsem nevyužila šance, o kousek mi to nevyšlo. Měla jsem víc držet míč ve hře a být trpělivější,“ ohlédla se za svým debutem ve slavné týmové soutěži Martincová.

Loni při finálovém turnaji BJKC v O2 aréně pouze fandila svým týmovým parťačkám zpoza kurtu, v právě hraném kvalifikačním souboji s Britkami už si Tereza Martincová prožila vysněnou reprezentační premiéru.

Dokonce se opakovaně zdálo, že by mohla mít i zlatou tečku. Sedmadvacetiletá Češka vedla proti Emmě Raducanuové v prvním setu 5:4 a 40:30 při svém podání, setbol ale nevyužila a sadu ztratila poměrem 5:7. Ve druhém dějství si vypracovala náskok 4:1 se dvěma brejky, posléze měla ještě čtyři brejkboly na 5:4, britská teenagerka však opět lépe zvládla koncovku setu a zvítězila dvakrát 7:5.

Dnes jste potrápila grandslamovou šampionku, zároveň jste ale nevyužila hodně šancí. Jak svou premiéru v BJKC hodnotíte?
Spokojená nejsem, protože jsem očekávala úplně jiný zápas. Myslela jsem, že to bude ze strany soupeřky rychlejší a že do toho víc půjde. Ona ale hrála pomalé míče, což mě překvapilo. Připadalo mi, že tohle byla spíš házená. Bohužel jsem nevyužila šance, o kousek mi to nevyšlo. A když jsem měla navrch, Emma zahrála výborně.

Ve druhém setu jste vedla už 4:1. Co chybělo k tomu, abyste si vynutila rozhodující sadu?
Měla jsem víc držet míč ve hře a být trpělivější. Cítila jsem příležitost a chtěla si všechno uhrát sama, jenže na antuce – navíc v těchto podmínkách – bylo ohromně těžké dávat winnery.

Jak náročné bylo čelit vysokým míčům od soupeřky ve větru?
Tohle bohužel není styl tenisu, ve kterém bych vynikala. Mám obecně problém s antukou, i když se s ní snažím poprat. A ve větru je to ještě horší, protože míče neliftuji a neumím do nich dát tolik kontroly jako třeba na betonu, kde jsou pravidelné odskoky. Na antuce je to pro moji techniku o hodně náročnější.

Všimli jsme si správně, že jste vyhrála jeden fiftýn v závěru druhého setu i s prasklým výpletem?
Ano. Výplet mi obyčejně vůbec nepraská, dneska se to stalo. To je zase kvůli antuce, jelikož nevím, jak se mi na ní chovají rakety. Ale tohle se mi nesmí stát. Přestože jsem ten fiftýn náhodou vyhrála, byla to moje velká chyba.

Před utkáním se hodně řešilo, jaká asi bude atmosféra zápasu na menším štvanickém centrkurtu. Jak jste ji vnímala vy?
Byla skvělá. Lidi byli strašně fajn, hnali mě a podporovali do posledního míče, což neuvěřitelně pomáhá. To má pak člověk pocit, že na kurtu není sám.

Kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové
Česko – Velká Británie
TEREZA MARTINCOVÁ (50.) – Emma Raducanuová (12.) 5:7, 5:7


Galerie