Podceněná příprava? Zkolaboval jsem, štve Djokoviče

- Jan Vojkůvka

Návrat Novaka Djokoviče na kurty dopadl v úterý neslavně. Světová jednička nezvládla hned svůj první zápas v Monte Carlu a vypadla tak už ve druhém kole. Porážku 3:6, 7:6(5), 1:6 s Alejandrem Davidovichem Fokinou přitom provázelo evidentní vyčerpání srbské hvězdy. A Djokovič domněnky také přiznal...

Zatímco v prvním setu Djokovič hodně chyboval a ve druhém konečně začal hrát špičkový tenis, v tom třetím přišel šok. Ač Davidovich Fokina hrál výborně, Djokovič se najednou začal na kurtu ploužit, opět kupit chyby s totálně vypadl z rytmu.

Na vině bylo vyčerpání, fyzický kolaps. Jistě, duel trval téměř tři hodiny a Djokovič hrál první zápas od února. Nemělo by ale právě to být důvodem, proč měl být nažhavený a plný sil? Nažhavený možná byl, s těmi silami to však bylo trochu problematičtější. Mohl natolik zkušený hráč podcenit přípravu před návratem?

„Fyzicky jsem zcela zkolaboval,“ přiznal Djokovič problémy ze třetího setu, kdy přestal být španělskému tenistovi adekvátním soupeřem, kvůli čemuž uhrál jen jeden gem. „Nemohl jsem se už vůbec hýbat. Vůbec se mi nelíbí, jakým způsobem zápas skončil. Musím si o tom promluvit se svým týmem,“ upozornil na fakt, že něco skutečně mohlo být v přípravě zanedbáno.

„Soupeř byl lepším hráčem. Byl jsem zahnaný do provazů po celý zápas,“ použil boxerskou terminologii.

„Zcela mi došla šťáva,“ pokračoval. „Pokud se člověk nedokáže udržet ve výměně a na antuce necítí své nohy, je to pak nesplnitelná mise,“ podotkl s tím, že jakmile fyzicky odešel, nemohl už s výsledkem nic udělat.

„Pořád jsem ale věřil, že to můžu otočit a vyhrát, i když se proti mně spiklo hodně věcí, pokud jde o to, jak jsem se na kurtu cítil. Herně i fyzicky jsem byl daleko od svých nejlepších výkonů,“ sypal si popel na hlavu. „Za takových podmínek a okolností musíte dřít dvakrát tolik. Ale zase jsem hrál se specialistou na antuku,“ přemítal.

„Očekával jsem, že to bude opravdu těžký zápas a pořádná fyzická bitva. Bohužel jsem tahal za kratší konec a skončil jsem. Musím přijmout porážku a pokračovat v práci,“ dodal.

Příští týden se Novak Djokovič představí na domácím turnaji v Bělehradě. Jeho antukový program by pak měl pokračovat v Madridu, Římě a Paříži.