Série českých turnajů brzy vypukne! Pro hráče je to obrovská pomoc, říká Stočes

- Marek Bartošík

Čeští tenisoví fanoušci nyní upírají svou pozornost na nadcházející kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové proti Velké Británii na pražské Štvanici (15.–16. dubna), i poté se ale můžou těšit na atraktivní program. Hned příští týden se uskuteční antukový challenger v areálu TK Sparta Praha, na který plynuje navážou další tuzemské turnaje, pořádané a spolufinancované Českým tenisovým svazem (ČTS). „Myslím, že to je obrovská pomoc hráčům, protože se můžou připravovat doma, hrát na domácí půdě a mají podporu domácího prostředí. Můžou také lépe plánovat,“ uvedl sportovní ředitel ČTS Jan Stočes.

Zatímco v klubu I. ČLTK se chystají české tenistky na souboj BJKC proti Britkám, na dvorcích Sparty Praha se na blížící domácí turnaje pilně připravují jejich mužští protějšci.

Tamního soustředění pod hlavičkou ČTS se účastní Tomáš Macháč, Dalibor Svrčina, Jonáš Forejtek, Michael Vrbenský, Andrew Paulson, Matthew William Donald, Daniel Siniakov, Jakub Nicod, Vojtěch Petr a alespoň na den také Jiří Lehečka, který zápolil ještě v úterý na prestižním antukovém Masters v Monte Carlu.

„Reprezentační soustředění mužů navazuje na soustředění z loňského roku a koná se před začátkem české série tří challengerů a tří pětadvacítek (tedy turnajů ITF s dotací 25 tisíc dolarů, pozn. red.). Jsem rád, že pokračujeme v této tradici. Sparta Praha připravila pro soustředění perfektní podmínky,“ sdělil Tenisovému světu sportovní ředitel svazu Jan Stočes.

Nastupující generace českých reprezentantů se připravuje pod vedením daviscupového trenéra a bývalého elitního tenisty Daniela Vacka. Samotné místo konání není náhodné, jelikož právě na antukových dvorcích pražské Sparty se už příští týden uskuteční akce kategorie ATP Challenger 80. Posléze se odehrají turnaje stejné úrovně v Ostravě a na Štvanici.

Souběžně se štvanickým challengerem se bude na stejném místě konat i ženský turnaj ITF s dotací 60 tisíc dolarů. A jarní tenisový program na českém území doplní mezi 9. a 29. květnem ještě trojice mužských „pětadvacítek“ v Praze, Mostě a Jablonci nad Nisou.

V prozatím neúplných kalendářích ATP Challenger Tour a ITF World Tour se nachází devět turnajů profesionálů na českém území, přičemž ČTS by se rád přiblížil loňskému počtu 24 podniků těchto kategorií (šest challengerů a po devíti mužských a ženských turnajích ITF).

„Stále čekáme na finance od Národní sportovní agentury. Doufáme, že se opět dostaneme ke dvaceti turnajům,“ přeje si Stočes.

Co největší počet tuzemských turnajů totiž výrazně pomůže českým talentům, často startujícím na divokou kartu, k progresu v žebříčcích ATP a WTA. Ideálním příkladem výše zmíněného je loňský vzestup Lindy Noskové.

„Sezónu začínala skoro bez ženského rankingu a dnes je ve dvoustovce a bude hrát kvalifikaci Roland Garros,“ připomněl Stočes.

Na tuzemských turnajích sbírali důležité body i mnozí další. Dalibor Svrčina ovládl akci ITF v Mostě a jeden z challengerů na Spartě, Sára Bejlek senzačně triumfovala na letní „šedesátce“ v Olomouci, Linda Nosková opanovala podniky ITF v Přerově a Milovicích, Jiří Lehečka se radoval z titulu v Jablonci nad Nisou, Andrew Paulson slavil v Ostravě. A tak bychom mohli pokračovat.

„Systém je udržovaný tak, aby hráči mohli jít nahoru. Český tenisový svaz do nich investuje řádově miliony korun. Máme tři národní tenisová centra (Sparta, Štvanice, Prostějov, pozn. red.), vrcholová střediska, akademie a tréninková střediska mládeže, která jsou ve všech krajích,“ doplnil ke strategii svazu Stočes, jenž už vyhlíží další úspěchy českých tenisových nadějí.


Galerie