Otazník jménem Raducanuová. Na US Open neměla slabinu, antuce se ale léta vyhýbala

- Marek Bartošík

Pokud mají mít Britky alespoň nějakou šanci na úspěch proti favorizovaným Češkám v kvalifikačním souboji Poháru Billie Jean Kingové na Štvanici, nutně potřebují pomoc své jedničky Emmy Raducanuové. Šampionka loňského US Open se však od šokujícího triumfu v New Yorku herně trápí, letos má na kontě jen dvě vítězství ze sedmi zápasů. A na antuce, kterou si domácí český tým logicky vybral jako nejvýhodnější povrch, navíc hrála naposledy jako juniorka v červnu 2018 na Roland Garros. Nicméně ani tak nelze Raducanuovou podceňovat. „Dalo se očekávat, že přijde hlušší období. Ale ta holka má obrovskou budoucnost,“ domnívá se český nehrající kapitán Petr Pála.

Co čekat od devatenáctileté Emmy Raducanuové v kvalifikačním střetnutí proti Česku? Na to neexistuje ani přibližná odpověď. Britská kometa loni zazářila na domácím Wimbledonu, kde dokráčela do osmifinále, a posléze jako kvalifikantka senzačně ovládla US Open. Od té chvíle ale sbírá kromě sponzorských smluv spíše porážky.

Její zápasová bilance po americkém grandslamu činí čtyři výhry a osm proher, k tomu se až dosud mezi profesionálkami zcela vyhýbala pomalému antukovému povrchu.

„Asi si není radno prohrávat s myšlenkou, že jí to nejde. Nemůžeme ji podceňovat. Myslím, že se přizpůsobí každému povrchu,“ nechala se slyšet česká týmová jednička Markéta Vondroušová, která podlehla Raducanuové ve druhém kole loňského Wimbledonu (2:6, 4:6).

„Tehdy o ní ještě nikdo moc nevěděl. Pak vyhrála US Open, což bylo neskutečné. Následně se trochu trápila, ale to je normální, když někdo takhle vyletí,“ poznamenala dvaadvacetiletá Vondroušová.

„To, co se přihodilo na US Open, byla obrovská bomba. Z kvalifikace, navíc bez ztráty setu...,“ souhlasí s lídryní českého týmu nehrající kapitán Petr Pála. „Říkám si, že když někdo vyhraje grandslam, tak nebezpečný bude. V první den může vyhrát a rozjet se. Je třeba k tomu přistoupit s obrovským respektem,“ nepodceňuje situaci tradičně obezřetný šéf české lavičky.

Raducanuová je ostatně suverénně nejlépe postavenou tenistkou v žebříčku, která se zapojí do kvalifikačního souboje mezi Českou republikou a Velkou Británií. Jako světová dvanáctka hravě převyšuje Markétu Vondroušovou (32. v rankingu WTA), Terezu Martincovou (50.), Marii Bouzkovou (78.) i dlouho zraněnou Karolínu Muchovou (66.).

„Emma bude připravena,“ nepochybuje před nadcházející bitvou tenisových velmocí britská kapitánka Anne Keothavongová. „Je pořád velmi mladá, pro ni i pro ostatní to bude výzva,“ doplnila.

A v čem konkrétně může být Raducanuová nebezpečná i na antuce, s níž nemá tolik zkušeností? „Vím, že stojí strašně blízko u lajny,“ všimla si Vondroušová, která na britskou hvězdu nejspíš narazí v sobotním duelu týmových jedniček.

„Když jí to sedne, bude to proti ní fakt složité, protože hraje opravdu rychle. Na US Open neměla žádnou slabinu, ze všech stran hrála dobře. Bude záležet i na antuce. Kurt je docela rychlý, takže si myslím, že to bude těžké,“ završila povídání o Raducanuové česká reprezentantka.