Djokovičův návrat? Parádní tříhodinová řež, heroicky hrající soupeř a nečekaný pád

- Jan Vojkůvka

To byl zápas! Novak Djokovič se po téměř dvouměsíční nedobrovolné pauze vrátil na kurt a hned z toho byla skvělá podívaná. Ke své smůle se však po návratu nedokázal popasovat s výborně hrajícím soupeřem. Ač ve druhém setu hrozbu vyřazení odvrátil, v rozhodující sadě mu došly síly a nakonec po takřka třech hodinách prohrál s Alejandrem Davidovichem Fokinou 3:6, 7:6(5), 1:6.

Dlouhá pauza, kterou musel Djokovič absolvovat kvůli absenci očkování na covid, se v Monte Carlu nepříjemně projevila. Na prvním antukovém Masters sezony nebyl Djokovič ve své kůži, a byť měl spoustu světlých momentů, kdy hrál svůj standardně světový tenis, v koncovce mu došla šťáva.

Čtyřiatřicetiletého Srba navíc velmi srážely chyby, kterých se v utkání dopouštěl. Na své konto totiž zapsal hned 51 nevynucených chyb a pouze 27 vítězných míčů (Davidovich Fokina měl 37 winnerů a 34 chyb). To ve spojení s docházejícími silami byla smrtící kombinace, která v Monte Carlu přichystala Djokovičův nečekaný pád.

Ale ne, že by Davidovich nehrál dobře! Naopak, hrál na hranici svých možností. Kdyby takto hrál vždy, rozhodně by nefiguroval až na 46. místě světa a neměl v letošním zápisu jen sedm výher a hned devět porážek.

Španěl v utkání jen zářil. Čím víc zápas postupoval, tím hrál obětavěji. Především ve druhém setu, v němž se Djokovičova hra extrémně zlepšila, hrál na hraně rizika. Hned třikrát obětavě skočil po míčku, dělal riskantní skluzy, nevypustil žádnou výměnu... A až se zítra ráno probudí, bude pořádně pomlácený.

Právě díky svému výkonu však poprvé v životě zdolal světovou jedničku a povedlo se mu dosáhnout největšího vítězství v kariéře. V prvním setu za stavu 0:1 dokázal vybojovat čtyři hry v řadě, čímž získal klíčový náskok, se kterým zvládl úvodní dějství vyhrát.

I ve druhém setu měl dobrý start. Vedl 3:1, pak 4:2, ale Djokovič se v obou případech dokázal ve skóre dotáhnout.

Dokonce po brejku v deváté hře mohl druhou sadu doservírovat, což ale Davidovich odmítl a dotáhl souboj do tiebreaku. V něm ale Djokovič zabral a povedlo se mu srovnat skóre zápasu na 1:1.

Jak už ale bylo zmíněno, ve třetím setu Srbovi začaly docházet síly. Davidovich jej brejkl hned v první hře a zápas poté zakončil čtyřmi gemy v řadě.

Djokovičův druhý turnaj v sezoně tak skončil hodně neslavně. Po vyřazení ve čtvrtfinále v Dubaji, kde prohrál s Jiřím Veselým, nezvládl hned první zápas v Monte Carlu a nečekaně skončil už ve druhém kole.