Zánět je pryč! Trénuji už od minulého týdne, zázemí je super, hlásí Vondroušová

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Až v pátek nastoupí český tým do souboje s Velkou Británií, v roli týmové jedničky jej povede do akce Markéta Vondroušová. Aktuálně 32. hráčka žebříčku WTA se vrátí do zápasového kolotoče po takřka měsíci, když její působení na amerických turnajích zastavil zánět dutin. „Už jsem hodně trénovala minulý týden, takže si zvykám,“ řekla odhodlaně.

Podruhé v kariéře bude Markéta Vondroušová týmovou jedničkou a naváže tím na svou pozici z roku 2019. Tehdy vedla tým do dubnové baráže proti Kanadě, přičemž si připsala dvě hladké výhry. Dle jejích slov ale tolik na pozici v týmu nezáleží.

„Nějak si to moc neuvědomuju, všechny se tady známe hodně blízce a jsme dobrá parta,“ upozornila. „Jsem ráda, že tu jsou holky, které tady jsou, protože jsme dost mladý tým, známe se odmala a jsou to super holky,“ vyzdvihla soupisku českého týmu, v němž jsou také Tereza Martincová, Karolína Muchová, Marie Bouzková a Linda Fruhvirtová.

Duel s Britkami bude v pořadí jejím pátým zápasem v BJK Cupu (dříve Fed Cupu). Na štvanické antuce se pokusí navázat na skvělé výkony z loňského finálového turnaje v Praze, kde si připsala proti Švýcarkám a Němkám dvě výhry.

„V listopadu jsem byla extrémně nervózní, naštěstí jsem hrála dobře. I tím, že to byl konec sezony, tak jsme byli všichni unavení a člověk chtěl ze sebe vydolovat co nejvíc,“ uvedla stříbrná medailistka z olympijských her v Tokiu. „Týmové soutěže mám ráda už odmala, takže si je užívám, obzvlášť když je to takhle doma.“

A tentokrát to bude doma zcela. Hrát se totiž bude v areálu I. ČLTK Praha, tedy domovském klubu Markéty. S tím se pojí i tlak, s nímž se bude potřeba vypořádat. „Myslím, že na jednu stranu je to výhoda, na druhou tady budou všichni lidi, co nás znají a pozorují, takže to může být docela i tlak. Ale zázemí je tady super, člověk si ani nepřijde, že je na nějakém turnaji,“ usmívala se česká tenistka.

Výhodou navíc může být antuka, na které se utkání odehraje. „Nevím, jak jsou na tom na antuce, Raducanuovou jsem snad na antuce ještě hrát neviděla, ale je to skvělá hráčka, takže se určitě přizpůsobí,“ řekla směrem k Britkám. „Pro nás je to dobré, já na antuce hraju ráda, ostatní holky taky, navíc je kurt docela rychlý, takže to pro nás bude dobré.“

Rozjetou sezonu zastavilo zranění i nemoc
Není divu, že je Vondroušová na blížící se střetnutí celá nažhavená. Do této sezony vstoupila výborně, byla ve třetím kole Australian Open, kde ji vyřadila až Aryna Sabalenková, prošla do osmifinále v Indian Wells či do semifinále v Dubaji. Její výkony ale byly ovlivněny zdravotními obtížemi, jinak mohlo být ještě lépe.

Do dubajského semifinále nemohla nastoupit kvůli problémům s pravým přitahovačem a musela se odhlásit i z turnaje v Dauhá. Po Indian Wells, kde vyřadila favorizovanou Kontaveitovou a zastavila ji až Veronika Kuděrmetovová, pro změnu onemocněla, což ji stálo účast v Miami.

„Měla jsem zánět dutin, měla jsem antibiotika, takže jsem pak i tady ještě deset dnů ležela,“ uvedla k nedávné nemoci, kterou se nejspíš nakazila na letišti v Indian Wells při dlouhém čekání a po zrušení hned tří spojů. „V Miami jsem pak tři dny někoho honila, aby mi dal nějaká antibiotika, takže to bylo těžké, ale tady v Česku už jsem léky jen dobírala a začala jsem pomalu hrát.“

Česká hráčka, která od začátku sezony vyhrála jedenáct zápasů a připsala si jen čtyři porážky, tak věří, že bude na souboj s Velkou Británií připravena na sto procent. „Od začátku roku se cítím dobře. Antuku mám ráda, měla jsem na ní své největší úspěchy, takže věřím, že to půjde,“ dodala.


Galerie