Omluvenky? I tak máme v týmu pět fantastických holek, pochvaluje si Pála

- Marek Bartošík, Michal Hladký

Šestačtyřicetiletý nehrající kapitán českého BJKC týmu Petr Pála musel před kvalifikačním soubojem proti Velké Británii řešit řadu omluvenek. Na pražské Štvanici se nepředstaví Barbora Krejčíková, Petra Kvitová, Karolína Plíšková ani Kateřina Siniaková. Přesto je před zápasem, který se odehraje ve dnech 15. až 16. dubna, stále v dobré náladě. A taky má důvod, jeho svěřenkyním náleží role obrovských favoritek.

Velká Británie přicestovala do Prahy i se svou největší hvězdou Emmou Raducanuovou. Jaký očekáváte zápas?
Zápas o postup na finálový turnaj bývá vždycky těžký, navíc teď s poslední vítězkou US Open (Pála má na mysli Emmu Raducanuovou, pozn. red.). Určitě to bude velmi náročné a musíme se co nejlépe připravit.

Už víte, s jakou sestavou na soupeřky vyrukujete?
Pět holek je pro mě jasných, akorát nebyly oficiálně nahlášené, protože mám jen tři změny (v českém týmu nyní figurují Markéta Vondroušová, Tereza Martincová, Karolína Muchová, Marie Bouzková a Linda Fruhvirtová, pozn. red.). Takže kdyby se náhodou něco stalo, tak abych je zbytečně nevyplýtval. Změna se dá udělat až hodinu před losováním.

Nejvýše postavené české tenistky v týmu chybí. Je to pro vás velká čára přes rozpočet?
Sestava je, jaká je. Myslím, že v týmu máme skvělé hráčky, velmi dobré na antuku. Jenom to ukazuje naši sílu, protože některé hráčky jsou zraněné, jiné zase po zranění. I tak máme v týmu pět fantastických holek.

Hrát se bude na antuce. Je právě povrch pro vás velkou výhodou?
Dostali jsme se do fáze, že díky holkám, které hrají, jako povrch vybíráme antuku, i když jsme se jí dříve vyhýbali nebo si ji soupeři dávali proti nám. Teď by to měla být naše výhoda. Pevně tomu věřím. A i když to bude s podmínkami složitější, tak tím spíš to bude výhoda pro nás.

Raducanuová během své profesionální kariéry neodehrála na antuce ani jedno utkání. Co od ní v Praze očekáváte?
Říkám si, že když někdo vyhraje grandslam, tak bude nebezpečný. Teď v Miami hrály s Katkou Siniakovou a byl to výborný zápas (Siniaková zvítězila 3:6, 6:4 a 7:5, pozn. red.). Je to samozřejmě jiná hra, je potřeba, abychom jí dostali do hlavy, že to je antuka a jiný povrch. Ale ta holka má obrovskou budoucnost. Může vyhrát zápas první den a může se rozjet. Je třeba k tomu přistoupit s obrovským respektem, proti ní i proti ostatním bude nutné hrát antukový tenis.

Už jste se rozhodl, zda bude týmovou dvojkou Tereza Martincová, nebo Karolína Muchová?
Jde o to si říct, jestli jsou všechny připraveny hrát, a pak vymyslet taktiku. Kdo by mohl na koho víc pasovat. Tohle budeme řešit ve středu večer. Dneska odehrají nějaké gemy, ale tréninkový zápas o tom nerozhoduje. Jde o to, kdo by mohl hrát s Raducanuovou první den a kdo by se mohl hodit později. Musíme taky myslet na to, že vzápětí je čtyřhra. 

Benjamínkem výběru je šestnáctiletá Linda Fruhvirtová. Už se stihla seznámit s prostředím?
Už s námi byla v Prostějově, když jsme hráli baráž (v roce 2019 proti Kanadě, pozn. red.). Teď je řádnou členkou týmu. A všechny holky musejí být připraveny nastoupit, ať už za rozhodnutého nebo nerozhodnutého stavu. Není to tak, že by tu některá z nich byla do počtu. Všechny se musejí co nejlépe připravit. Počasí je všelijaké, někoho může skolit... Musíme být připraveni, abychom postoupili. 

Souboj se uskuteční na štvanickém antukovém centrkurtu, jehož kapacita činí 800 míst. Jakou očekáváte atmosféru?
Jsem si skoro jistý, že atmosféra bude pěkná. Když tu bylo plno na turnajích, tak to bylo velmi příjemné. Bude to zase trošičku jiné, bude slyšet každé slovo a povzbuzování také bude znát. I venku jsme někdy hráli před menším počtem lidí, ale když je vyprodáno, bývá velmi pěkná atmosféra. 


Galerie