Tradice je tradice. Na koho narazí monacká divoká karta tentokrát?

- Michal Hladký

Být jedním z mála profesionálních tenistů v trpasličím státě má své výhody. A o to větší jsou tehdy, když vaše domovina hostí jeden z podniků kategorie ATP Masters 1000. To je přesně případ monackého reprezentanta Lucase Catariny, až 430. hráče světového žebříčku, jenž ve svých pětadvaceti letech obdržel už sedmou divokou kartu na turnaj v rodném Monte Carlu.

Lucas Catarina startuje v hlavní soutěži Rolex Monte-Carlo Masters už počtvrté v řadě, předtím se také třikrát představil v kvalifikaci monackého podniku. Pětadvacetiletý tenista ještě ani jednou na vyhlášeném turnaji nevyhrál zápas, přesto několikrát dokázal obrovské favority pořádně potrápit.

Například před čtyřmi lety vzal set Kanaďanovi Milosi Raonicovi, bývalému třetímu hráči světového žebříčku. Tomu nakonec podlehl po výsledku 6:3, 2:6 a 3:6. Po vítězství Catarina sahal vloni, na Itala Salvatora Carusa však nestačil po sadách 7:6(3), 6:7(5) a 3:6.

Tentokrát držitel desíti singlových titulů na okruhu ITF narazí v úvodní rundě na Američana Taylora Fritze, 13. hráče rankingu ATP ve dvouhře a vítěze nedávného podniku v Indian Wells. S tím se střetne v úterý.

Největší naději státu s necelými 40 tisíci obyvateli pak představuje duo deblistů Hugo Nys, Romain Arneodo. To narazí v prvním kole na britsko-argentinskou dvojici Daniel Evans, Diego Schwartzman.

Pokud se podíváme do historie turnaje Rolex Monte-Carlo Masters, který se pyšní více než 100letou tradicí, tak nenajdeme žádného domácího finalistu ve dvouhře ani ve čtyřhře.

Změní se to letos?