Bencicová získala v Charlestonu první titul z antuky, Bogotu ovládla kvalifikantka

- Filip Lefenda

Vítězkou turnaje WTA 500 v americkém Charlestonu se stala Belinda Bencicová. Nasazená desítka porazila v nedělním finále 6:1, 5:7 a 6:4 Ons Džabúrovou z Tuniska a přidala do sbírky celkově šestou trofej. Vůbec poprvé ovšem triumfovala pětadvacetiletá Švýcarka na antuce. V novém vydání ženského žebříčku si tenistka se slovenskými kořeny polepšila z 21. na 13. pozici. Dvěstěpadesátku v Bogotě ovládla Němka Tatjana Mariaová. V Houstonu se radoval Reilly Opelka.

Bencicová vlétla do finále ve velkém stylu. V prvním setu povolila přemožitelka Lindy Fruhvirtové z 2. kola soupeřce jen jediný uhraný gem. Když pak vstoupila Švýcarka do druhé sady celkově třetím brejkem, zdálo se, že duel nebude mít dlouhého trvání.

Džabúrová se ale dokázala zvednout. Rebrejkem nejprve srovnala a po dalším úspěchu na příjmu vedla zakrátko 4:2. Ani Tunisanka svůj brejk nedokázala potvrdit na servisu, po tom dalším z dvanáctého gemu už ovšem nedala protivnici šanci reagovat – 7:5.

Oblíbený turnaj hraný na zelené antuce tak přeci jen nabídl dramatické vyvrcholení. Bencicová šla zkraje rozhodujícího dějství dvakrát do výhody brejku, Džabúrová ale vždy zvládla reagovat. Po šesti gemech proto platil vyrovnaný stav 3:3. Rozhodující moment přišel hned vzápětí. V sedmé hře vzala olympijská vítězka z Tokia soupeřce znovu servis a tuto výhodu už si po zbytek klání ustřežila. Za stavu 3:5 ještě Džabúrová dokázala na podání odvrátit mečbol, po krátké pauze ovšem rodačka z Flawilu doservírovala střetnutí čistou hrou.

„Titul z Charlestonu pro mě hodně moc znamená. Mám k tomuto podniku citové pouto, byl pro mou kariéru zlomový. Právě zde jsem hrála v 17 letech své první velké semifinále. Tenhle turnaj miluju a je pro mě velkou ctí vyhrát ho zrovna při jeho padesátém výročí. Je skvělé být na seznamu všech těch šampionek, které zde v minulosti zvítězily,“ přiznala po zisku celkově šestého a prvního antukového titulu Bencicová.

V Bogotě triumfovala kvalifikantka Mariaová
Antukový podnik WTA 250 v kolumbijské Bogotě ovládla čtyřiatřicetiletá Němka Tatjana Mariaová (114.). Ve finálovém souboji dvou hráček, které se do hlavní soutěže musely prodrat z kvalifikace, přehrála 6:3, 4:6 a 6:2 Lauru Pigossiovou (126.) z Brazílie. Mariaová si díky druhému kariérnímu titulu polepšila v pondělním vydání světového pořadí o celých 123 míst.

Americké finále v Houstonu pro Opelku
Šampionem turnaje ATP 250 v Houstonu se stal domácí Reilly Opelka (17.). Nasazená trojka přehrála v ryze americkém finále 6:3 a 7:6(7) krajana Johna Isnera (23.) a slaví svůj druhý letošní a celkově čtvrtý kariérní titul. Všechny je Opelka získal na podnicích ve Spojených státech. Ten z Houstonu je vůbec prvním z antuky.