Divoká sobota Holgera Runeho. Titul v Sanremu, přesun do Monte Carla a kvalifikace Masters

- Jan Vojkůvka

Hodně divoký den má za sebou dánský supertalent Holger Rune. Osmnáctiletý tenista nastoupil v sobotu dopoledne k finálovému utkání na challengeru v italském Sanremu, kde vybojoval svůj pátý titul z okruhu ATP Challenger Tour, načež vyrazil na 42 kilometrů dlouhý přesun do Monte Carla. Na tamních dvorcích totiž odpoledne nastoupil k úvodnímu kolu kvalifikace na turnaj Masters. A i tento zápas vyhrál!

Nutnost odehrát dva zápasy během jednoho dne zná asi každý tenista. Ať už se jedná o dva zápasy dvouhry, kombinaci zápasů singlu a deblu, nebo dva zápasy čtyřhry, prošel si tím na profesionální úrovni asi každý.

Už mnohem méně častým úkazem je, aby tenista odehrál během jednoho dne dva zápasy na dvou různých místech. Přesně to se ale stalo osmnáctiletému Runemu, jenž v sobotu „musel“ absolvovat finále v Itálii a následně kvalifikaci v Monaku.

Oba zápasy dánský tenista navíc vyhrál. Napřed v Sanremu zvládl dvouhodinový souboj s domácím Francescem Passarou, kterého porazil 6:1, 2:6, 6:4. Díky tomu vybojoval svůj premiérový letošní titul a celkově pátou trofej z turnajů ATP Challenger Tour.

Po zisku trofeje se musel vypravit do Monte Carla, kde jej čekalo úvodní kolo kvalifikace. Zhruba hodinová cesta, během níž bylo potřeba zdolat 42 kilometrů, jej však nikterak neovlivnila. Aktuálně 91. hráč světa totiž v Monte Carlu předvedl v souboji s Moldavcem Radu Albotem skvělý výkon a zvítězil hladce ve dvou setech 6:2, 6:3, čímž si zajistil postup do finále kvalifikace.

V opačném gardu cestoval i Cobolli
Netradiční trasu ovšem neabsolvoval Rune jako jediný. Během sobotního programu to samé potkalo i Itala Flavia Cobolliho. Jen s tím rozdílem, že cestoval opačným směrem a čekalo ho finále čtyřhry.

Ital napřed v Monte Carlu nastoupil dopoledne ke kvalifikačnímu zápasu s Francouzem Hugem Gastonem, kterého porazil 6:4, 6:2. Následně se vypravil do Sanrema, kde od 16 hodin nastoupil po boku Mattea Giganteho k finále čtyřhry.

Jak se ale nakonec ukázalo, až tak úspěšný jako o rok mladší Rune nebyl. Italský pár totiž po necelé hodině a půl padl s francouzskou dvojicí Geoffreyem Blancaneauxem a Alexandrem Mullerem, kteří zvítězili 4:6, 6:3, 11:9.

I tenis na nejvyšší úrovni zkrátka umí nabídnout hodně netradiční situace...