Becker byl uznán vinným ve čtyřech bodech obžaloby. Hrozí mu pobyt ve vězení

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička hrozbu pobytu ve vězení neodvrátila. Borise Beckera uznala porota u londýnského soudu v Southwarku vinným v celkem čtyřech obviněním, které byly vůči němu vzneseny kvůli maření insolvenčního řízení. Podle informací byl Němec propuštěn na kauci až do slyšení o odsouzení, které proběhne 29. dubna.

Šestinásobný grandslamový vítěz se dostal do problémů po vyhlášení osobního bankrotu z roku 2017. Bylo proti němu vzneseno celkem 24 obvinění, přičemž ve čtyřech bodech obžaloby byl uznán vinným.

Porota v Londýně jej odsoudila podle zákona o insolvenci, a to za nezákonné přesouvání majetku, zatajení dluhu a dvou případů zamlčení majetku. Největším prohřeškem přitom byl přesun peněz z jeho podnikatelského účtu na jiné účty, včetně účtů jeho bývalé manželky Barbary a současné manželky Sharlely Beckerové. Podle zjištění se jednalo o transfer stovek tisíc liber.

Becker byl také usvědčen z toho, že neohlásil dvě nemovitosti v Německu. Také skrýval bankovní úvěr ve výši 825 tisíc eur a podíly ve společnosti s umělou inteligencí, které by měly mít hodnotu jednoho milionu eur.

Soud jej naopak zprostil viny v dalších 20 bodech obžaloby, včetně obvinění, že nedokázal předat svá mnohá ocenění (mj. dvou wimbledonských trofejí a zlaté olympijské medaile). Celkem se mělo jednat o devět trofejí a medailí z jeho úspěšné kariéry, o kterých Becker tvrdí, že zmizely.

Šestinásobný grandslamový šampion v průběhu soudního líčení všechna obvinění popřel s tím, že spolupracoval se správci pověřenými zajištěním jeho majetku a jednal podle rad odborníků.

Až sedm let za mřížemi
Beckerův bankrot z roku 2017 vyplynul z neschopnosti splatit půjčku z roku 2013 od soukromé banky ve výši 4,6 milionů eur. Rovněž jej tížila půjčka ve výši 1,6 milionů dolarů od britského podnikatele.

Během soudního přelíčení Becker přiznal, že jeho kariérní výdělky ve výši 50 milionů dolarů spolykal drahý rozvod a dluhy, když po odchodu do důchodu přišel o velké části svých příjmů. Tenisem si Becker oficiálně vydělal 25 milionů dolarů, další peníze získal na základě sponzorských smluv a reklam.

Do problémů jej údajně dostaly drahé životní závazky, jako byl například dům ve Wimbledonu, který jej stál na nájemném 30 tisíc dolarů každý měsíc.

Soud bude pokračovat 29. dubna, kdy by měla soudkyně Deborah Taylorová vynést rozsudek. Beckerovi hrozí za maření insolvenčního řízení, zamlčování majetku a nakládání s ním, až sedm let za mřížemi.