Je to povzbuzení a vidím, že na to mám, těší Barnata egyptský úspěch. Spolupráci s Šátralem si pochvaluje

- David Schlegel, Jan Vojkůvka

Dvacetiletý Jiří Barnat toho v této sezoně ještě příliš neodehrál. Ač jej ovšem trápily zdravotní obtíže, či se věnoval školním povinnostem, i tak stihl v kalendářním roce 2022 dosáhnout prozatím největších tenisových úspěchů. Během svého březnového vystoupení v Egyptě se mu povedlo poprvé v kariéře projít do čtvrtfinále na okruhu ITF a vybojovat rovněž premiérový deblový titul. V rozhovoru pro Tenisový svět pak mimo jiné popsal, jak velkým přínosem je pro něj spolupráce s Janem Šátralem, bývalým členem druhé světové stovky.

Jak byste zhodnotil právě probíhající sezónu? Jste se svými výkony a výsledky zatím spokojený?
Odehrál jsem bohužel jen dva turnaje, ať už kvůli nějakým zdravotním problémům, nemocím, nebo škole. Mohlo by to být určitě lepší, ale taky horší. Vyhráli jsme s Filipem (Dudou) v Egyptě debla, pak jsem poprvé uhrál čtvrtfinále v singlu, za což jsem byl rád. Určitě by to ale mohlo být ještě lepší. Uvidíme, jak se zadaří ve zbytku sezony.

V prvním březnovém týdnu jste s Filipem Dudou zvítězili v egyptském Šarm aš-Šajchu a získal jste svůj premiérový titul na turnaji ITF. Co pro vás toto vítězství znamená?
Byl to můj první titul, což bylo super. Znamená to pro mě, že vidím, že na to mám a mohu vyhrávat tyto turnaje. Je to povzbuzení do dalších turnajů a budu se snažit přidat další tituly.

Měli jste s Dudou na kurtu rozdělené úlohy?
Nějak zvlášť jsme neměli rozdělené, kdo co hraje. Oba jsme se soustředili hlavně na podání i return, snažili se hrát aktivně a chodit na síť. Filip chodil k síti trochu více, já víc hrál zezadu, ale role jsme žádné rozdělené neměli a snažili jsme se bojovat o každý bod.

Plánujete, že si spolu v dohledné době znovu zahrajete?
S Filipem jsme domluveni na další dva turnaje, které spolu budeme hrát na konci dubna v Antalyi.

Na prvním turnaji v Egyptě jste se jako šťastný poražený probojoval poprvé v kariéře až do čtvrtfinále, když jste porazil Španěla Garcíu a Belgičana Cloese. Jak byste zhodnotil vaše vystoupení na turnaji a tyto zápasy?
V kvalifikaci první dva dny hodně foukalo a bylo to spíš o bojovnosti. Ve finále kvalifikace jsem bohužel podlehl jednomu Rusákovi (Simakinovi 4:6 a 1:6, pozn. red.), ale dostal jsem se jako lucky loser. V prvním kole jsem hrál se Španělem Garcíou, kterého jsem porazil suverénně 6:3, 6:2. Podal jsem slušný výkon a soupeř neměl proti mně moc co nabídnout. S Cloesem to byl vyrovnaný zápas, hodně foukalo a bylo to o každém míčku. Naštěstí jsem měl v tiebreaku trochu více štěstí já a ve druhém setu už jsem byl na kurtu lepší (Barnat vyhrál 7:6 a 6:3, pozn. red.).

Ve čtvrtfinále jste podlehl Francouzi Cesaru Bourgoisovi, kterého jste ale v kvalifikaci na následující turnaj porazil hladce 6:2, 6:0. V čem byly oba zápasy jiné?
Byly úplně jiné míče i podmínky. Byl jsem i více rozehraný, hrál jsem už týden venku, což se také projevilo. V předchozím utkání s ním jsem nezvládl koncovku prvního setu a nechytil začátek druhého setu, což se mi pak nepovedlo dohnat. Tentokrát jsem hrál mnohem lépe. Soupeři jsem nedal žádnou šanci a přehrál jsem ho ve všech ohledech, ať už na servisu, returnu nebo zezadu. Tento zápas se mi opravdu povedl, jen je škoda, že to byla kvalifikace a ne čtvrtfinále, ve kterém se hrálo už o docela velké body.

Na druhém turnaji jste postoupil do hlavní soutěže, kde jste podlehl pozdějšímu semifinalistovi Oradinimu z Itálie. Byl jste spokojený s vaším vystoupením?
Probojoval jsem se kvalifikací, ale ve finálovém kole jsem měl střevní potíže a byl docela zázrak, že jsem ten zápas vyhrál. Problémy se se mnou táhly až do dalšího dne a zápasu s Italem Oradinim, ale na to, v jakém jsem byl stavu, jsem podal docela slušný výkon. Bylo to vyrovnané. V prvním setu jsem bohužel za stavu 4:4 nevyužil brejkbol a soupeř to pak potrestal. I druhý set byl velice vyrovnaný a rozhodl jediný brejk. Tahali jsme se o každý gem, ale soupeř byl lepší.

Spolupracujete s ještě stále aktivním tenistou Janem Šátralem. Jak přesně ta spolupráce funguje a v čem je pro vás bývalý daviscupový reprezentant největším přínosem?
Stále s Honzou Šátralem spolupracuji a už spolu budeme hrát tři čtvrtě roku. Musím říct, že je to pro mě velký přínos, protože Honza má velké zkušenosti. Snaží se mi je předat a také mi občas poradit něco v technice, co bychom mohli vylepšit. Pracujeme na nedostatcích a snažíme se všechno zlepšit.

Jak se cítíte po zdravotní stránce a jaké jsou vaše další tenisové plány?
Aktuálně se cítím dobře a žádné zdravotní potíže nemám. Mé další kroky povedou do Turecka, do Antalye, kam letíme s Filipem Dudou. Budeme tam hrát na antuce dva turnaje. Potom se vrátíme zpátky do Čech a budeme hrát české turnaje v Praze, Mostě a Jablonci.