Konec po 29 letech? Peschkeová údajně odehrála poslední zápas na okruhu WTA

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Květa Peschkeová údajně odehrála svůj poslední zápas na okruhu WTA. Stát se tak mělo na americkém turnaji v Charlestonu, kde nastoupila do utkání prvního kola po boku Slovenky Terezy Mihalíkové. Česko-slovenský pár duel s Annou Danilinovou a Aljaksandrou Sasnovičovou prohrál dvakrát 3:6 a podle dostupných informací to byla ze strany Peschkeové derniéra na tomto okruhu.

Informaci o posledním utkání na okruhu WTA (respektive posledním turnaji na tomto okruhu) přinesli na sociálních sítích americký novinář Nick McCarvel a také fotograf Rob Prange, kterého tenisová veřejnost zná především pod pseudonymem Jimmie48. Oba na svých twitterových účtech uvedli, že Peschkeová na okruhu WTA zakončila svou kariéru.

Zda se jedná o definitivní konec kariéry, v tuto chvíli není jisté, jelikož sama Peschkeová sociální sítě nevyužívá a jejich prostřednictvím tak s fanoušky nekomunikuje. Informace McCarvela a Prangeho tak prozatím nevyvrátila, ale ani nepotvrdila.

Zároveň konec na okruhu WTA neznamená, že by se ještě na tenisovém kurtu nemohla objevit. Například grandslamové turnaje se oficiálně hrají pod hlavičkou ITF a kupříkladu Wimbledon, kde Peschkeová slavila svůj jediný grandslamový titul (2011), by rozhodně byl skvělým místem pro její tenisovou rozlučku. Jestli se však Peschkeová ještě na nějakém tenisovém turnaji objeví, je ale v tuto chvíli nejisté.

Téměř 30 let na okruhu
Česká tenistka, která loni v říjnu vybojovala s Andreou Petkovicovou svůj poslední titul na turnaji v Chicagu, se letos herně trápila. Nastoupila celkem do čtyř turnajů, přičemž na všech startovala se Slovenkou Mihalíkovou. Česko-slovenská dvojice ovšem nevyhrála ani jeden zápas a připsala si čtyři porážky.

Během své kariéry na okruhu WTA dokázala šestačtyřicetiletá Češka vybojovat ve čtyřhře celkem 36 titulů a stala se také deblovou světovou jedničkou. Rozhodně se ale neztratila ani ve dvouhře, ve které se v roce 2005 prodrala až na 26. místo světa.

Celkem na profesionálním okruhu strávila dlouhých 29 let, když se profesionálkou oficiálně stala v dubnu 1993. Na grandslamových turnajích vybojovala již zmíněný titul v roce 2011 ve Wimbledonu a na travnatém turnaji si zahrála také finále v roce 2018. O osm let dříve dokráčela rovněž do finále Roland Garros.

Peschkeová byla také pravidelnou reprezentantkou ve Fed Cupu a v roce 2011 se výraznou měrou podílela na zisku titulu v ženské týmové soutěži. Po boku Lucie Hradecké totiž vybojovala rozhodující třetí bod v souboji proti Ruskám Marii Kirilenkové a Jeleně Vesninové.