Neznámý Holanďan září v Houstonu. K životnímu úspěchu mu pomohl i bizarní verdikt rozhodčího

- Marek Bartošík

Že jste jméno Gijs Brouwer dosud nikdy neslyšeli? Pak jistě nejste sami. Vždyť šestadvacetiletý Holanďan, nebo chcete-li Nizozemec, nebyl v žebříčku výše než na 339. příčce, jeho maximem na challengeru je jediné čtvrtfinále a na turnaji ATP debutuje teprve tento týden. Vítěz pěti podniků ITF ve dvouhře přitom zvládl kvalifikaci v Houstonu pouze díky obrovské porci štěstí a selhání umpirového sudího.

Kanaďan Steven Diez (292. v žebříčku ATP) se po povedeném returnu radoval z vítězství a postupu do hlavní soutěže na antukovém podniku ATP v Houstonu. Pak ale jeho nizozemský soupeř Gijs Brouwer (361.) začal vyhlížet stopu po vlastním podání, které mělo podle jeho slov zamířit do autu.

A umpirový rozhodčí, jenž o chvíli dříve ohlásil konec zápasu, po bouřlivé diskusi skutečně označil servis za chybný a nechal utkání pokračovat. Co na tom, že ukázal naprosto jinou stopu po míčku, vzdálenou několik desítek centimetrů od té správné, jak ostatně reklamovali nebohý Diez i čárový rozhodčí.

Znovuzrozený Brouwer utkání otočil a namísto porážky dvakrát 4:6 zapsal výhru 4:6, 7:5 a 6:2. Smutný a nespravedlivý příběh dostal přívětivou pointu tím, že se nakonec oba protagonisté dostali do hlavní soutěže – Brouwer jako úspěšný kvalifikant, Diez jako tzv. „šťastný poražený“ (anglicky „lucky loser“).

Zatímco Kanaďan se s turnajem rozloučil po prvním kole po porážce s Australanem Jordanem Thompsonem (3:6, 2:6), neznámý Nizozemec začal předvádět neuvěřitelné věci proti favorizovaným soupeřům.

Šestadvacetiletý rodák z Houstonu, který tedy startuje prakticky na domácím turnaji, přehrál v úvodní rundě hlavní soutěže španělského veterána Feliciana Lópeze (118.) 6:4 a 6:2. A v následném osmifinále vyzrál po setech dvakrát 6:1 na talentovaného Američana J.J. Wolfa (157.).

Už nyní má Brouwer jistých 57 bodů do žebříčku (45 za čtvrtfinále, 12 za kvalifikaci), dosud přitom bylo jeho týdenním rekordem „pouze“ 20 získaných bodů. Ve světovém pořadí vyskočí do třetí stovky, atakovat bude přibližně 286. příčku.

A pokud by se nizozemský outsider postaral o další překvapení a ve čtvrtfinále skolil favorizovaného bombarďáka Reillyho Opelku (18.), mohl by pomýšlet dokonce na účast v letošních grandslamových kvalifikacích. Ještě loni přitom nastupoval především na turnajích ITF. Na jednom takovém udolal v Mostě Martina Krumicha a Andrewa Paulsona, posléze skončil ve čtvrtfinále na raketě Itala Franca Agamenoneho.