Nejen Djokovič. Kvůli (ne)očkování musel improvizovat i elitní francouzský deblista

- Marek Bartošík

Vedení ATP i WTA opakovaně informovalo, že drtivá většina tenistů a tenistek je očkována proti onemocnění covid-19. Najdou se ale i výjimky, nejznámějším nevakcinovaným hráčem je dvacetinásobný grandslamový šampion Novak Djokovič. Poněkud v jeho stínu se skrývá elitní francouzský deblista Pierre-Hugues Herbert, který rovněž není očkovaný, a v posledních měsících tak musel razantně překopat svůj turnajový kalendář.

Bylo mu pouhých 27 let, když dovršil kariérní grandslam ve čtyřhře. Pierre-Hugues Herbert se řadí k nejlepším deblovým specialistům poslední dekády, své tenisové schopnosti ale v poslední době na elitních turnajích předvádět nemohl.

Jednatřicetiletý Francouz totiž není očkovaný proti covidu-19, a proto musel vynechat grandslamové Australian Open i dvojici amerických Masters v Indian Wells a Miami. Na všech zmíněných kláních by přitom společně s krajanem Nicolasem Mahutem patřili k největším favoritům na zisk trofeje.

Herbert letos startoval zatím na osmi turnajích ve Francii, Švýcarsku a Itálii, hned šest z nich byly challengery. Na akci ATP v Montpellieru si připsal deblový triumf po boku Mahuta a účast v singlovém osmifinále. Na challengeru v Bielu oslavil titul ze čtyřhry spolu s Albanem Olivettim, k tomu přidal v jiném švýcarském městě Luganu semifinále ve dvouhře.

Donedávna hrozilo, že zkušený tenista může přijít také o grandslamové Roland Garros, francouzská vláda však od půlky března přece jenom zrušila povinnost předkládat očkovací pasy. Herbert by tak měl dostat šanci obhajovat loňský triumf v tandemu se svým stálým parťákem Mahutem.

„Je to úleva nejen pro mě, ale i pro všechny ostatní. Tímto složitým obdobím jsme si prošli všichni společně, ať už očkovaní jsme, nebo nejsme. Za všechny jsem opravdu šťastný! A dobrou zprávou samozřejmě je, že můžu startovat na Roland Garros,“ řekl francouzskému deníku L'Équipe natěšený Herbert, jenž se navzdory bodovým ztrátám stále drží na osmé příčce deblového rankingu.

Jeho čtyřicetiletý parťák Mahut, který je očkovaný, letos absolvoval pět turnajů po boku jiného krajana Fabriceho Martina. Francouzi se však trápili, zvítězili pouze ve dvou ze sedmi utkání. A na třech nejdůležitějších akcích dosavadní části sezóny, tedy Australian Open, Indian Wells a Miami, vypadli shodně už v prvním kole.

Mahut i Herbert se tak jistě těší na obnovení veleúspěšné spolupráce, která jim zatím vynesla 21 trofejí, a to včetně pěti grandslamových, sedmi z akcí kategorie ATP Masters 1000 a dvou z Turnaje mistrů (neboli ATP Finals). O rozšíření své sbírky se pokusí už příští týden na antukovém Masters v Monte Carlu, kde si před šesti lety dokráčeli pro titul.