Nová britská hvězda? Talent Draper letos získal už čtyři tituly a poskočil o 141 míst

- Marek Bartošík

Už na loňském Wimbledonu, kde vzal set pozdějšímu šampionovi Novaku Djokovičovi, zaregistrovala širší tenisová veřejnost Jacka Drapera. Talentovaný Brit, kterému je teprve dvacet let, letos zahájil svou první plnohodnotnou sezónu na challengerových turnajích. A že se mu daří náramně! Rodák z anglického Suttonu proměnil šest účastí na turnajích této kategorie hned ve čtyři tituly, v nejnovějším vydání žebříčku je mu odměnou kariérní maximum 124. místo.

Britští tenisoví fanoušci můžou být spokojení a zároveň natěšení, co přinese blízká budoucnost. Ostrované v pondělí oslavili svou třetí světovou jedničku v historii, jíž se stal deblista Joe Salisbury. Už loni opanovala mladičká Emma Raducanuová zcela nečekaně US Open, a ukončila tak 44leté čekání na britskou grandslamovou šampionku ve dvouhře. Na turnajích ATP se opakovaně daří Cameronu Norriemu i Danu Evansovi. A stále odhodlaný Andy Murray se opět připravuje pod vedením Ivana Lendla.

Ve stínu těchto velkých příběhů se zatím skrývá nenápadný Jack Draper. Tenista, který v mládí obdivoval právě Murrayho a rád poslouchá hity britských kapel Oasis a Stone Roses, letos triumfoval už na čtyřech akcích ATP Challenger Tour! V lednu a únoru se radoval hned třikrát pod střechou v italském Forli, minulý týden přidal další halový úspěch ve francouzském Saint Brieucu.

Dvacetiletý Draper je se čtyřmi challengerovými trofejemi jasnou letošní jedničkou tohoto okruhu, v přehledu nejúspěšnějších hráčů následují s odstupem „pouze“ dvojnásobní vítězové Quentin Halys a Luca Nardi. Vytáhlý Brit se letos pyšní bilancí 23 vítězství a pouhých tří porážek. Jednu z nich mu uštědřil ve druhém kole nedávného Masters v Miami po setech 6:7(5) a 4:6 hvězdný krajan Cameron Norrie, aktuální světová desítka.

Sezónu 2022 zahajoval Draper na 265. místě v žebříčku ATP, série parádních výsledků ho prozatím vynesla na 124. příčku. Ještě výmluvnější je, že v letošním pořadí (tzv. „Race to Turin“) figuruje na parádní 37. pozici, tři místa před aktuálně čtyřicátým Andym Murraym.

Ještě lépe je na tom levoruký Brit v rankingu pro účast na Next Gen ATP Finals, kde je třetí hned za hvězdnou dvojicí Carlos Alcaraz, Jannik Sinner. Mimochodem čtvrtý v sezónním žebříčku hráčů do 21 let je Jiří Lehečka.

Tento týden si Draper naordinoval po náročném programu volno. Jeho dalším turnajem by měl být od 18. dubna antukový challenger v chorvatském Splitu, následně plánuje start na antukovém klání stejné úrovně v Římě.