Prestižní trofej s oblíbeným parťákem! Uzdravený Jebavý cítí formu a vyhlíží grandslamy

- Redakce

Maximálně spokojený může být Roman Jebavý se svým počínáním na prestižním antukovém challengeru v Marbelle. Český deblový specialista se na tomto silně obsazeném klání radoval z trofeje po boku Rakušana Philippa Oswalda, s nímž letos obnovil úspěšnou spolupráci. Dvaatřicetiletý Jebavý si připsal už patnáctý turnajový vavřín z ATP Challenger Tour, ve své bohaté sbírce má také čtyři tituly z elitního okruhu ATP. „Oba jsme otevření tomu spolu hrát. Důležité je, abych ještě trochu zlepšil žebříček tak, abychom se dostávali na turnaje ATP a grandslamy,“ uvedl v rozhovoru pro Tenisový svět Jebavý, kterému aktuálně patří 77. místo v deblovém žebříčku.

Turnaj v Marbelle je mezi tenisty považován za jeden z hráčsky nejpřívětivějších challengerů. Letos na něm startovali třeba Dominic Thiem nebo Stan Wawrinka. Co tento turnaj znamená pro vás?
Turnaj je to opravdu úžasný – jak organizačně, tak i prostředím. Byl to jeden z nejsilněji obsazených challengerů, co se letos konal. Pro mě dopadl výborně. S Philippem Oswaldem jsme měli od začátku velice těžký los. Poráželi jsme víceméně dvojice, které hrají ATP turnaje. Jsem za to velice rád. Konečně jsem se posunul v žebříčku výše. Doufám, že je to pro mě vstupní patro zpět na turnaje ATP a grandslamy.

S Philippem Oswaldem jste spolu vyhráli dvě kola na Wimbledonu v roce 2019. Teď se spolu chystáte už na čtvrtý turnaj za sebou. Plánujete spolu nastupovat delší dobu?
Philipp byl na začátku roku domluvený s Nizozemcem Matwem Middelkoopem. Příliš se jim nedařilo a Matwe je navíc teď zraněný. Já také nikoho neměl, a tak jsme se domluvili na dva turnaje v Itálii. Hned jsme se dostali do finále a docela nám to šlo (Jebavý a Oswald společně absolvovali dva antukové challengery v Rosetu, na druhém neprošli přes úvodní kolo, pozn. red.).

Dařilo se nám už i ve zmíněném roce 2019. Na trávě jsme hráli semifinále turnaje ATP v Antalyi a poté uhráli dvě kola na Wimbledonu, kde jsme porazili i Maracha s Melzerem. Vyřadili nás po velmi vyrovnaném průběhu až pozdější šampioni Cabal s Farahem (po setech 6:7(6), 6:7(5) a 5:7, pozn. red.).

Plánovali jsme spolu několikrát zase hrát, ale nikdy se to nepovedlo. Pravý moment nastal až nyní. Ze tří turnajů jsme vytěžili dvě finále, teď hrajeme v Marrákeši. Na další dva týdny je Philipp domluvený s Mexičanem Hachem. Já si zkusím vylepšit ranking na challengerech tak, abychom měli jisté French Open i Wimbledon. Myslím si, že je velká šance na společné pokračování.

Jak se vám spolu hraje? Jak máte rozdělené role?
Hraje se nám spolu dobře. Philipp výborně servíruje a je dobrý na síti. Já zase naopak dobře returnuji, takže to máme rozděleno. Vyhovujeme si. Problémem je teď pouze žebříček. Za poslední dva roky jsem toho moc nenahrál. Loni už to nějak šlo, ale poté jsem se zase zranil, takže jsem přišel o Austrálii. Teď se to vše zase rýsuje. Uvidíme, jak to dopadne. Oba jsme otevření tomu spolu hrát. Důležité je, abych ještě trochu zlepšil žebříček tak, abychom se dostávali na turnaje ATP a grandslamy.

V jaké se cítíte formě a pohodě? V prosinci jste absolvoval operaci kolene. Cítíte se zdravotně bez omezení?
Loni v Umagu jsem si bohužel podvrtnul koleno a praskl mi meniskus. Hrál jsem s bolestmi a pod prášky. Nechtěl jsem jít hned na operaci. Zaprvé jsem se konečně začal cítit dobře a zadruhé jsem přišel skoro o celý předešlý rok. Chtěl jsem sezonu i na křeč dohrát. Po ní jsem podstoupil zákrok a zkoušel stihnout Austrálii. To se bohužel vinou menších komplikací nepovedlo a musel jsem ji vynechat. Postupně jsem začal hrát na rychlejších površích a teď hraji čtvrtý turnaj na antuce, což je pro koleno o hodně lepší. Pomalu se začínám cítit ve stoprocentní formě a bez omezení. Doufám, že mi to vydrží co nejdéle.

Na světovém žebříčku jste se vyšvihl na aktuální 77. příčku, což je na hranici kvalifikace do hlavní soutěže na grandslamy. Na druhou stranu, až na semifinále na turnaji ATP v Parmě na konci května moc bodů neobhajujete. Většinu dobrých výsledků jste měl až ve druhé polovině roku. Jak vidíte vaši aktuální situaci?
Tento turnaj mi určitě hodně pomohl. Dostal jsem se z nějakého 90. na 77. místo, což by mohl být rozdílový bod pro turnaje ATP a grandslamy. Dlouho nic neobhajuji. Mám semifinále v Parmě a pak až finále v Prostějově. Před French Open neobhajuji ani jeden bod a před Wimbledonem to semifinále v Parmě. Šance určitě je. Potřebuji teď co nejvíce hrát a být zdravý. Ideální by bylo vyhrát třeba ještě nějaké challengery, abych svou pozici potvrdil. Mám dobrou pozici na to zaútočit na příčky, na kterých jsem byl v minulosti (žebříčkovým maximem Jebavého je 43. místo z roku 2019, pozn. red.). Nicméně musím být hlavou na zemi, poctivě makat a snažit se uhrát co nejvíce bodů teď, protože v létě mě čekají poměrně velké obhajoby.

V Marbelle jste s Oswaldem ve finále nedokázali ani jednou brejknout dvojici Nys, Zielinski, přesto jste vyhráli. Byl to pro vás nejtěžší zápas? A co v něm rozhodlo?
Byl to skoro ATP turnaj. Od druhého zápasu jsme hráli jen se soupeři, kteří startují na turnajích ATP. Ve finále panovaly těžší podmínky. Foukal vítr, který se často měnil. Všichni jsme s ním tak nějak bojovali. Ani jednou jsme soupeře nedokázali brejknout, ale oba tiebreaky jsme zahráli super, což nakonec rozhodlo. Byl to nejtěžší zápas. Ve čtvrtfinále a semifinále jsme asi podali lepší výkon. Ve finále jsme to spíše ubojovali. Občas jsou taková vítězství cennější než zvítězit po dobrém výkonu.

V semifinále jste předtím porazili první nasazený pár Nedovjesov, Kúreší. Jak jste zápas viděl?
Nedovjesov s Kúreším mají letos na kontě dvě finále z okruhu ATP. Na grandslamu porazili Francouze Mahuta s Martinem. Mají výborné výsledky. Tento zápas byl opak finále. Na co jsme sáhli, to nám tam spadlo. Vyhráli jsme důležité shody a nedali jim šanci zvítězit. Byl to pro nás nejlepší zápas na turnaji.

Ve čtvrtfinále jste udolali O´Maru s Kenem Skupskim v supertiebreaku. Jak těžké to bylo? S prvně jmenovaným jste loni tři turnaje odehrál, v Eckentalu jste dokonce triumfovali. Bral jste ten zápas prestižněji než jiné?
Šlo o soupeře, kteří nám příliš nevyhovují. Poslední dva zápasy jsem s nimi prohrál. Jednou s Matwem Middelkoopem v semifinále v Sofii a předtím i v semifinále v Mouilleronu s Igorem Zelenayem, kde jsme byli docela bez šance. I tentokrát první set naznačoval, že mi protivníci nesedí. Prohráli jsme ho 2:6. Poté jsme začali hrát opravdu výborný tenis. Zápas jsme otočili a korunovali ho výborným výkonem v supertiebreaku.

S O´Marou jsem loni odehrál tři turnaje. Trochu se známe. Je výborný na síti. Hraje zkušeně a dobře takticky, radil mi. Byl na mě určitě připravený. I proto jsme za vítězství hodně rádi. I Philipp to měl před Marbellou s O´Marou na zápasy 0:3. Takže když jsme viděli los, nebyli jsme z něj zrovna nejšťastnější.

Co říkáte na aktuální situaci okolo covidu-19?
Situace okolo covidu se opravdu hodně lepší. Kdo je třikrát naočkovaný, ten už se nemusí testovat. Teď jsem tedy zrovna v Maroku, kde jsme museli přijet s negativním PCR testem, ale tady už nás netestují. Roušky se občas ještě nosí – záleží na konkrétních pravidlech v dané zemi. Myslím ale, že už se to pomalu dostává do normálu. Situace je určitě mnohem lepší, než byla před pár měsíci.

Zdá se, že se situace s počty turnajů vrací do předcovidové doby. V jednu dobu se hraje až pět challengerů a dva až tři turnaje ATP. Dělá vám to radost, nebo pořád vidíte nějaké rezervy?
Turnajový kalendář se vrací do normálu. Ze začátku roku je vždy méně turnajů a jsou těžší. Teď v létě už jich je více. Situace je skoro stejná jako před pandemií. Trochu se zvyšují i prize money. Není to stejné jako před covidem, ale určitě je to lepší než během pandemie. Doufám, že to nejhorší už máme za sebou a že už se žádná proticovidová opatření a přerušování sezony konat nebudou.

Co jste říkal na výkon vašeho dlouholetého kamaráda Jiřího Veselého v Dubaji, kde vyřadil Novaka Djokoviče a postoupil až do finále? Sledoval jste jeho zápasy?
Zápasy jsem sledoval. Viděl jsem utkání s Bautistou, Djokovičem i Shapovalovem. Bylo to neskutečné. Jirka ukázal, co v sobě má. Že může hrát i s nejlepšími. Všechno mu sedlo, hrál výborně. Na takový týden každý tenista čeká. Jemu se to povedlo. Upevnil si pozici ve stovce a má výborné vyhlídky do dalšího průběhu sezony. Doufám, že toho využije a bude v těchto výkonech pokračovat. Moc mu to přeji a jsem za něj rád.

Jaký je váš další program? S kým máte případně v plánu hrát na grandslamech v Paříži a Londýně?
Teď hraji v Philippem Oswaldem v Marrákeši. Hlásil jsem se s Alexem Molčanem do Bělehradu, kde jsme zatím druzí pod čarou, takže ještě přesně nevím, jak to bude. Příští týden bychom ale měli startovat se Zdeňkem Kolářem v Bari. Následně uvidím podle žebříčku, jestli se dostanu na turnaje ATP, nebo na challengery.

Letošní cíl, který jsem si stanovil už před měsícem, je hrát hlavní soutěže na Roland Garros a Wimbledonu, k čemuž jsem se teď dost přiblížil. Cítím formu. Chci ji chytnout za pačesy a uhrát ještě nějaké pořádné výsledky, abych měl stoprocentní jistotu. I když je teď pravděpodobné, že se na grandslamy dostanu, chtěl bych si účast pojistit. Být okolo 60. až 70. místa, kde jsou grandslamy víceméně jasné. Můžete pak na nich hrát se svým parťákem, se kterým jste hráli v sezoně. Měl jsem to tak s Philippem. Chtěl se mnou hrát, ale já byl na nějakém 90. místě. Teď se nám zadařilo. On bude hrát v Bělehradě a Mnichově, já budu startovat na dvou challengerech. Doufám, že na nich uspěji a poté se k sobě v dalším pokračování sezony vrátíme.