Reakce na válečnou agresi. Wimbledon zvažuje, že neumožní hrát Rusům a Bělorusům

- Filip Lefenda

Přijdou letos ruští a běloruští tenisté o možnost startovat na slavném Wimbledonu? Podle informací deníku The Daily Telegraph je to pravděpodobné. Londýnští pořadatelé tímto krokem chtějí reagovat na pokračující agresi na Ukrajině. Právní postih by jim v tomto případě nehrozil.

„Privátní kluby mají oproti tenisovým asociacím větší volnost v tom, komu dovolí hrát a komu ne,“ vysvětlil zmíněnému listu nejmenovaný zdroj z turnajového vedení.

„Když řídíte tenisový okruh, můžete tenistům zakázat hrát třeba tehdy, když se dopustí ovlivňování zápasů nebo užijí nedovolených látek. V případě, že by asociace zakázaly hrát Rusům pro jejich národnost, mohli by je dotyční soudit za to, že jim zabraňují vykonávat povolání, aniž by se sami něčím přímo provinili. Wimbledon ale takový problém nemá,“ pokračoval.

Možnost zákazu startu ruských a běloruských tenistů začal zvažovat All England Club v době, kdy je z narůstajícího množství důkazů den ode dne zjevnější, že se Rusové dopouštějí na Ukrajině válečných zločinů. Jasno by mělo být nejpozději v polovině května, kdy vyprší termín pro podávání přihlášek.

Pokud se v Londýně pro zákaz skutečně rozhodnou, dopadne tento krok na přibližně patnáct hráčů a hráček – včetně takových hvězd, jakými jsou Daniil Medveděv (2. pozice na žebříčku), Andrej Rubljov (8.) či Aryna Sabalenková (5.).