Kletba v Miami prolomena. Alcaraz dokázal to, co se nepovedlo španělským legendám

- Marek Bartošík

Tenisoví statistici a archiváři měli při tažení Carlose Alcaraze na dvojici uplynulých amerických Masters plné ruce práce. Už postup do semifinále v Indian Wells byl pro osmnáctiletého tenistu parádním výsledkem, ten ale ještě trumfl následným ziskem titulu v Miami. Na floridském Masters se radoval z celkového vítězství jako první Španěl v historii! Dosáhl tak něčeho, co se nepodařilo jeho slavným krajanům Rafaelu Nadalovi, Davidu Ferrerovi, Sergimu Bruguerovi či Carlosi Moyovi.

Španělsko je bezesporu tenisová velmoc, jež dala světu řadu šampionů a šampionek. Nejnovějším z nich je teenager Carlos Alcaraz, který opanoval jako první španělský tenista v historii prestižní klání Miami Open.

Alcaraz zlomil finálovou výhrou 7:5 a 6:4 nad Casperem Ruudem dlouhé prokletí, jež čítalo pět porážek Rafaela Nadala (2005, 2008, 2011, 2014, 2017) a po jednom finálovém neúspěchu Davida Ferrera (2013), Carlose Moyi (2003) a Sergiho Bruguery (1997).

Velmi blízko triumfu na Floridě byl především Nadal, který vedl před sedmnácti lety už 6:2, 7:6 a 4:1 nad Rogerem Federerem, zkušenější Švýcar ale přece jenom vydřel výhru v pěti setech. V sezóně 2011 padl Nadal až 6:7 v rozhodujícím setu s tehdy suverénním Novakem Djokovičem.

Po titulu z Miami Open sahal také Ferrer, před devíti lety však nevyužil ve finále mečbol proti Andymu Murraymu a nakonec prohrál 6:2, 4:6 a 6:7.

Až nyní se španělský mužský tenis díky Alcarazovi dočkal premiérového úspěchu v Miami a zaplnění dlouho bílého místa v jinak nesmírně bohaté sbírce triumfů.

Mimochodem v ženské části Miami Open bychom dosud nalezli také pouze jednu španělskou šampionku. V letech 1992 a 1993 si na Floridě dokráčela pro trofej Arantxa Sánchezová Vicariová (ve finále porazila Gabrielu Sabatiniovou a Steffi Grafovou). Napodobit ji mohla ještě v sezóně 2015 Carla Suárezová Navarrová, která ale v souboji o titul podlehla Sereně Williamsové.