Radwaňská splnila sen uprchlíkovi z Ukrajiny, nejstaršímu tenistovi na světě

- Michal Hladký

Osmadevadesátiletý Ukrajinec Leonid Stanislavskij je nejstarším tenistou na světě, který je zapsán i do Guinnessovy knihy rekordů. Z Charkova utekl před válkou do Polska, kde si splnil jeden ze svých snů. Na kurtu se totiž potkal s bývalou světovou dvojkou Agnieszkou Radwaňskou.

„Bylo mi potěšením potkat Leonida, je stále ve skvělé tenisové formě. Jsem šťastná, že jsem mu mohla splnit jeden ze snů, kterým bylo mě potkat na kurtu. Přeji mu pevné zdraví a spoustu dalších pokořených rekordů!“ napsala na sociálních sítích Agnieszka Radwaňská, která, na rozdíl od ukrajinského veterána, ukončila svou kariéru před čtyřmi lety.

Leonid Stanislavskij se naposledy na některém z mezinárodních turnajů objevil v říjnu minulého roku. Na světovém šampionátu, jenž pořádala španělská Mallorca, vyzval v kategorii 90+ Čecha Vladimíra Brunu, se kterým prohrál po setech 1:6, 1:6.

Osmadevadesátiletý tenista poslední výhru získal v květnu minulého roku, kdy na podniku v ukrajinské Buče přehrál krajana Alexandra Lineckyje výsledkem 6:2, 3:6 a 10:4. Ano, ve městě, kde invazní ruská vojska v posledních týdnech zmasakrovala řadu civilistů.

A k válce se vyjádřil i sám Stanislavskij pro oficiální web ITF. „Přežil jsem 2. světovou válku, přežiji i tuhle. Nikdy bych si nepomyslel, že to všechno budu muset podstoupit znovu,“ řekl uprchlík z Charkova, který pomáhal porazit nacistická vojska výrobou letadel pro sovětskou armádu.

„Umírají mladí muži, ženy a děti. Zastavte válku. Pojďme žít a hrát tenis, rád bych se totiž dožil sta let,“ přeje si.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Agnieszka Radwanska (@aradwanska)