Dauhá, Indian Wells a teď Mami! Šwiateková si podmaňuje ženský tenis

- Michal Hladký

První v historii. Iga Šwiateková přehrála ve finále turnaje kategorie WTA 1000 v Miami Japonku Naomi Ósakaovou za hodinu a devatenáct minut po setech 6:4, 6:0. Polská tenistka tak ovládla všechny tři úvodní tisícovky letošní sezony a zapsala se do dějin ženského tenisu.

Úvodní set finálového klání nabídl vyrovnanou bitvu, kterou rozhodl pátý gem. V něm si Iga Šwiateková vypracovala dva brejkboly, přičemž druhý z nich proměnila a odskočila do vedení 3:2.

To si už pohlídala. Ve druhé sadě pak nedala Naomi Ósakaové sebemenší šanci a po výhře 6:4, 6:0 se stala první hráčkou historie, která ovládla první tři turnaje kategorie WTA 1000 v sezoně. Taktéž nejmladší tenistkou v dějinách, jíž se podařilo zapsat tzv. Sunshine Double, tedy v jednom roce triumfovat na podnicích v Indian Wells a Miami. Stejný kousek se před ní povedl Steffi Grafové (1994 a 1996), Kim Clijstersové (2005) a Viktorii Azarenkové (2016).

Polská tenistka v utkání vybojovala deset brejkbolů, přičemž čtyři z nich proměnila. Naopak Japonka šanci na prolomení servisu soupeřky nedostala ani jednou. A to i kvůli skvělému servisu Šwiatekové, jež získala po prvním podání 76 % všech fiftýnů, po tom druhém pak 67 %.

„Poslední týdny jsou tak intenzivní, že opravdu nevím, jestli dokážu svou vítěznou šňůru prodloužit. Je skvělé, že ukazuji v zápasech silnou psychiku. Celý život si totiž myslím, že bych v tomhle ohledu mohla být lepší. Někdy jsem prohrávala a ani jsem nevěděla proč,“ řekla po zápase tenistka, která se v pondělí stane první polskou světovou jedničkou ve dvouhře.

A právě fanoušci z její země ji v Miami hnali za triumfem. „Moc jim děkuji. Od začátku bylo mým cílem tenis v Polsku více zpopularizovat. Určitě se na to zaměřím,“ dodala.