Skvělá Nosková! Ve Francii vyhrála pátý titul a posune se poprvé do TOP 200

- Filip Lefenda

Linda Nosková (222.) ovládla z pozice nenasazené hráčky halový podnik ITF ve francouzském městě Croissy-Beaubourg. Ve finále zdolala sedmnáctiletá Češka 6:3 a 6:4 domácí kvalifikantku Leolii Jeanjeanovou (321.). Proti o devět let starší protivnici neztratila za celý zápas ani jednou servis, zatímco sama v obou dějstvích na příjmu po jednom brejku zaznamenala. Turnaj s dotací 60 tisíc amerických dolarů vyhrála Nosková podruhé. Celkově slaví mezi dospělými pátou trofej. V novém vydání žebříčku WTA se navíc poprvé v kariéře posune do druhé stovky.

Jako první se k brejkbolům dostala ve třetím gemu Jeanjeanová. Na příjmu měla hned tři výhody, Nosková ale maratonský gem urvala pro sebe. Jak se později ukázalo, šlo o jediné brejkboly, které protivnici v 78 minut dlouhém finále dopřála.

Co se nepovedlo Francouzce, toho dosáhla talentovaná Nosková hned v nadcházejícím gemu. Na returnu se dostala do náskoku 40:0 a druhou možnost přetavila v zisk klíčového brejku. Další už totiž úvodní sada nepřinesla.

Taky ve druhém setu byly obě aktérky při svých podáních dominantní. Jediné brejkboly se zrodily v sedmém gemu. Mladá Češka jich měla postupně rovnou šest a na konci nejdelšího gemu zápasu se přeci jen radovala z kýženého brejku. Jen o několik minut později pak mohla Nosková slavit celkově pátý kariérní titul mezi dospělými.

Ten premiérový získala loni v březnu v Bratislavě (15 000 USD). Na tamějším halovém podniku navíc triumfovala dvakrát v rozmezí dvou týdnů. Dosud jediný antukový titul vyhrála na konci srpna v Přerově (60 000 USD). Minulou sezonu pak ukončila dalším úspěchem pod střechou v Milovicích (25 000 USD), kde si podmanila i republikový halový šampionát. 

Nyní se Nosková raduje popáté. Těšit se zároveň může na premiérový posun do TOP 200 žebříčku WTA, kde bude od pondělí třetí nejmladší hráčkou. Polepšit by si dle propočtů měla až na 184. pozici.

Engie Open de Seine-et-Marne, Croissy-Beaubourg (ženy, FRA, 60 000 USD, tvrdý povrch – hala)
LINDA NOSKOVÁ (222.) – Leolia Jeanjeanová (FRA, 321.) 6:3, 6:4