Dvakrát poprvé! Alcaraz a Ruud obstarají finálovou bitvu v Miami

- Marek Bartošík

Už nyní je jisté, že na Miami Open poznáme nového vítěze turnaje kategorie ATP Masters 1000. Do svého premiérového souboje o titul na této úrovni se probojovali Nor Casper Ruud (8.) a Španěl Carlos Alcaraz (16.). Třiadvacetiletý Ruud přehrál v úvodním semifinále Argentince Francisca Cerúndola (103.) po hodině a 34 minutách 6:4 a 6:1. Teprve osmnáctiletý supertalent Alcaraz vydřel po dvou hodinách výhru 7:6(5) a 7:6(2) nad obhájcem trofeje Hubertem Hurkaczem (10.) z Polska.

Sérii deseti výher držel v Miami Hubert Hurkacz, jedenáctou ale nepřidal. Polský sympaťák prohrál v nádherném semifinále s vycházející španělskou hvězdou Carlosem Alcarazem ve dvou tiebreacích.

Osmnáctiletý Alcaraz opět prokázal, že se jeví jako ideální nástupce svého slavnějšího krajana Rafaela Nadala. Kromě poctivého a kvalitního výkonu zaujal tak jako už vícekrát v minulosti gestem fair play. V utkání uznal chybný verdikt rozhodčího, který zahlásil Hurkaczovi dvojdopad, a nechal opakovat výměnu, přestože by ji za normálních okolností téměř jistě vyhrál.

Svěřenec bývalé světové jedničky Juana Carlose Ferrera se stal ve věku 18 let a 333 dní čtvrtým nejmladším finalistou na „tisícovce“, rychleji této mety dosáhli pouze Michael Chang, Rafael Nadal a Richard Gasquet.

Soupeřem Alcaraze ve finále na Floridě bude norský reprezentant Casper Ruud. Třiadvacetiletý tenista, jemuž nejvíce sedí antuka, si užívá nejpovedenější turnaj dosavadní kariéry. O trofej na okruhu ATP si sice zahraje už po desáté, všech devět dosavadních finále ale odehrál na akcích základní kategorie ATP 250 (s bilancí 7:2, z toho 6:2 na antuce a 1:0 na tvrdém povrchu).

Ruud, jenž patří stejně jako Alcaraz k obdivovatelům Rafaela Nadala, zatím ztratil na Miami Open pouze jeden set (ve čtvrtfinále proti Alexanderu Zverevovi). Jeho poslední obětí se stala argentinská senzace turnaje Francisco Cerúndolo.

Alcaraz a Ruud už se na elitním okruhu jednou střetli, loni na antukovém turnaji v Marbelle zvítězil Španěl 6:2 a 6:4. A právě on bude favoritem nedělního souboje o cennou trofej z Miami Open.