Bídné výsledky a propad žebříčkem. Svitolinová přerušila sezonu, trápí ji bolesti i válka

- Jan Vojkůvka

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová tento týden oznámila, že kvůli zdravotním i psychickým obtížím přerušuje sezonu. Jak dlouhá bude její absence sice neuvedla, ale uvedla, že kromě BJK Cupu zmešká i přinejmenším část antukové části sezony. Že by se chystala vynechat například i Roland Garros však nezmínila.

Svitolinová neprožívá od loňského září zrovna nejlepší herní období. Po čtvrtfinále na US Open se sice držela na čtvrtém místě světa, ale od té doby se její žebříček pouze zhoršuje. Prošla sice do čtvrtfinále v Chicagu, ale v říjnu vypadla z elitní světové desítky a letos sbírá především porážky.

Od začátku sezony vyhrála jen pět zápasů, osmkrát propadla a vůbec jí nevyšly turnaje na americkém kontinentu. Napřed sice prošla alespoň do čtvrtfinále v Monterrey, kde ale selhala v souboji Marií Osoriovou, načež přišly hodně nečekané výpadky v Indian Wells a Miami, kde prohrála shodně hned první své zápasy s Britkami Harriet Dartovou a Heather Watsonovou.

Co stojí za jejím propadem? Podle všeho se jedná o kombinaci zdravotních obtíží a psychických problémů kvůli válce, kterou v její rodné Ukrajině rozpoutalo Rusko...

„Bylo to několik extrémně složitých měsíců, a to nejen mentálně, ale i fyzicky,“ uvedla rodačka z Oděsy na svém Instagramu a odtajnila důvody, proč se natolik herně trápí. „Už docela dlouho bojuji s bolestmi zad. Tyto bolesti mi nedovolí se připravit na turnaje tak, jak bych chtěla. Mezitím s nesnesitelnou bolestí pozoruji, co se děje v mé vlasti,“ podotkla hráčka, která má na Ukrajině část své rodiny.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Elina Monfils (@elisvitolina)

„To, s jakou odvahou naši Ukrajinci brání naši zemi, mi dalo obrovský impuls pokračovat a bojovat na kurtu. Teď už to ale mé tělo nezvládá a potřebuji si odpočinout,“ pokračovala sedmadvacetiletá tenistka.

„Proto se smutkem oznamuji, že budu chybět na Fed Cupu (Billie Jean King Cup) a také na několika mých oblíbemných turnajích v Evropě. Ale jsem si jistá, že se brzy uvidíme,“ dodala aktuálně 20. hráčka světového žebříčku.