Šestnáct výher v řadě a šance na Sunshine double! Nezastavitelnou Polku ve finále vyzve překvapivě Ósakaová

- Jan Vojkůvka

Polská tenistka Iga Šwiateková nadále nepolevuje! Už přes měsíc jede na vítězné vlně a v semifinále turnaje v Miami si připsala šestnácté vítězství v řadě. Po vítězství 6:2, 7:5 nad Jessicou Pegulaovou se může těšit na další souboj o titul, v němž ji trochu překvapivě vyzve Naomi Ósakaová. Japonská hráčka se pokusí přerušit vítěznou sérii Šwiatekové a překazit jí šanci na zisk prestižního Sunshine doublu.

Dvacetiletá Polka, která svou vítěznou sérii započala už 22. února na turnaji v Dauhá, prozatím prochází turnajem v Miami bez ztráty setu. V pěti odehraných zápasech nepřipustila žádné drama a na cestě do finále vyřadila například i Petru Kvitovou.

Šwiateková, která se v pondělí stane novou světovou jedničkou, navíc získala už 18 setů v řadě a je zkrátka nezastavitelná. Díky tomu má šanci zapsat se mezi legendy bílého sportu jako teprve čtvrtá žena, která získá prestižní Sunshine double.

Tento milník, kterého dosáhne hráč, jenž vyhraje během jedné sezony oba americké turnaje v Indian Wells a Miami, v historii vybojovalo dohromady 10 tenistů, z toho však jen tři ženy. Dvakrát se z tohoto úspěchu radovala legendární Steffi Grafová (1994, 1996), jednou se pak radovaly Kim Clijstersová (2005) a Viktoria Azarenková (2016).

Překazit zisk Sunshine doublu se Šwiatekové pokusí poněkud překvapivě Naomi Ósakaová. Japonka, která přiznala, že začala navštěvovat psychologa, hraje v Miami svůj nejlepší tenis od loňského Australian Open, kde dokráčela až k zisku titulu. Od té chvíle se ale herně trápila a do podvědomí fanoušků se dostávala trochu jinak než tenisově.

V Miami ale začala zase řádit. Postupně vyřadila bez ztráty setu Sharmaovou, Kerberovou, Riskeovou i Collinsovou a ve čtvrtečním semifinále se jí povedlo po setech 4:6, 6:3, 6:4 porazit i Belindu Bencicovou. Té navíc ve třetím setu odvrátila hned pět ze šesti brejkbolů a obrat ve skóre tak dokonala ve velkém stylu.

Dokáže ale zastavit i Šwiatekovou? Polská hráčka má už nyní jistotu, že se zapíše nesmazatelně do historie ženského tenisu jako v pořadí 28. světová jednička. Svůj posun do čela by navíc ráda okořenila ziskem Sunshine doublu jako teprve čtvrtá žena v dějinách. Je tak jisté, že v noci ze soboty na neděli čeká tenisové příznivce hodně atraktivní finále.