Zmařená šance na post světové jedničky. Medveděv v klíčovém utkání padl

- Jan Vojkůvka

Ruský tenista Daniil Medveděv, který před necelými dvěma týdny přišel o post světové jedničky, zmařil svou šanci, jak se do čela žebříčku opět prodrat. Aby přeskočil Novaka Djokoviče, potřeboval uspět ve čtvrtfinálovém utkání turnaje v Miami. S Hubertem Hurkaczem ale nečekaně ve dvou setech prohrál.

Šestadvacetiletý Medveděv, jenž se dostal do čela světového žebříčku 28. února letošního roku, na amerických turnajích nedokázal potvrdit roli favorita. V Indian Wells vypadl už ve třetím kole a 21. března kvůli tomu o post jedničky přišel.

V Miami se sice mohl prodrat znovu do čela rankingu, potřeboval k tomu ale projít alespoň do semifinále. Dlouho to přitom vypadalo, že se mu tato mise povede splnit.

Bez ztráty setu si poradil s Andym Murraym, Pedrem Martinezem i Jensonem Brooksbym. Klíčové čtvrtfinále ale nakonec nezvládl. V souboji se světovou desítkou Hubertem Hurkaczem tahal po celý zápas za kratší konec, ani jednou se nedostal do vedení s výhodou brejku a nakonec padl po setech 6:7(7), 3:6.

V honbě za postem světové jedničky je to pro Medveděva velká komplikace. Sice během antukové části sezony příliš bodů neobhajuje, na druhou stranu se mu však na tomto povrchu dlouhodobě nedaří. Do akce se přitom na minimálně třech turnajích vrátí Srb Djokovič, který může hrát v Monte Carlu, Bělehradu a na Roland Garros.

Ač je forma srbské superhvězdy momentálně dost nejistá, jelikož odehrál od začátku roku jen jeden turnaj, na antuce patří k velmi kvalitním tenistům a obhajuje z minulého ročníku tituly jak z Bělehradu, tak z Roland Garros. Za turnaj v Monte Carlu přitom odepíše pouze 90 bodů a má díky tomu velkou šanci, jak svůj náskok na čele na Medveděva výrazně navýšit.

Rus na antuce dlouhodobě paběrkuje, a byť se mu povedlo loni projít do čtvrtfinále na Roland Garros, jednalo se spíš o velkou náhodu. Před úspěchem v Paříži totiž v průběhu tří let prohrál 8 z 9 antukových zápasů. Jak se s neoblíbeným povrchem vypořádá letos? I to bude klíčové s ohledem na souboj o post světové jedničky.