Další pokuta pro Kyrgiose! Za řádění v Miami zaplatí více než tři čtvrtě milionu

- Filip Lefenda

Před týdnem v Indian Wells 25 tisíc dolarů, nyní v Miami dokonce 35 tisíc. Zjevně nezkrotného Nicka Kyrgiose přišel jeho výstup během osmifinálového klání s Jannikem Sinnerem pořádně draho.

Na minulé tisícovce v kalifornské poušti minul Kyrgios zlostným odpalem jen o kousek zaskočeného sběrače míčů. Kdo však čekal, že si dá po nedávné eskapádě šestadvacetiletý rebel alespoň na nějaký čas „pohov“, ten se šeredně zmýlil. Hned na další akci – na právě probíhajícím podniku v Miami – předvedl australský nervák další emotivní výstup.

Za stavu 4:4 v první sadě měl Sinner na servisu dva gemboly. Kyrgios se dostal do výměny, tu ale přerušil nenadálý hluk z vysílačky umpirového rozhodčího. Carlos Bernardes byl proto nucen nařídit novou výměnu. A ta skončila jen krátce poté, co začala – Australan totiž schytal eso.

„Jak je tohle možné? Ve čtvrtém kole Miami, jednoho z největších turnajů? Směšné!,“ čertil se s ironickým potleskem Kyrgios.

Zkraje tiebreaku pak po vyhozeném forhendu zlostně mrštil raketou. Za stavu 3:5 oznámil známému v publiku, že i on by zápas odřídil lépe než Bernardes, za což vyfasoval trestný bod a musel rovnou čelit setbolům. „Přestaň už mluvit a hraj,“ vyzval Brazilec několikrát nepříčetného cholerika. Jenže když následně Kyrgios ukončil sadu dvojchybou, měla jejich debata pochopitelně pokračování.

„Nesportovní chování? Co přesně jsem udělal?“ tázal se hráč několikrát. „Mluvil jsi o mně,“ vysvětloval Bernardes. Posléze Kyrgios vzteky rozmlátil raketu. Automaticky tak následoval trestný gem. A ztrátu brejku už bývalý třináctý tenista světa nestáhl. Devátému nasazenému Italovi podlehl 6:7(3) a 3:6.

„Předvedl otřesný výkon a nic mu za to nehrozí. Zase se objeví na dalším turnaji a na všechno se zapomene,“ vyjádřil se Kyrgios po vyhroceném střetnutí na adresu rozhodčího, kterému nepodal ruku. „Myslím si, že jsem dnes neudělal nic, za co bych měl dostat pokutu,“ byl přesvědčen.

Jenže se spletl. ATP mu během čtvrtka vyměřila ještě o 10 tisíc dolarů vyšší trest než před týdnem v Indian Wells. Pokuta tentokrát činí 35 tisíc amerických dolarů, v přepočtu tedy téměř 770 tisíc korun. Celkově už během kariéry nastřádal Kyrgios pokuty ve výši 326 366 dolarů (téměř 7,2 milionu korun).

Tisícovka v Miami míří pomalu, ale jistě do svého závěru. Ženské finále obstarají v sobotu nadcházející světová jednička Iga Šwiateková s tou bývalou – Naomi Ósakaovou. O složení mužského finále se bude rozhodovat dnes. Francisco Cerundolo vyzve favorizovaného Caspera Ruuda, Carlos Alcaraz následně změří síly s Hubertem Hurkaczem.