Ruud slaví nejcennější výhru kariéry. Proti Zverevovi zaujal i parádičkou à la Štěpánek

- Marek Bartošík

Prestižní klání v Miami přináší jedno překvapení za druhým. V mužské části turnaje se stali prvními semifinalisty Argentinec Francisco Cerúndolo a Nor Casper Ruud. Což o to, zrovna třiadvacetiletý Ruud patří jako světová osmička k tenisové smetánce, drtivou většinu svých úspěchů ale posbíral na antuce. V Miami však norský reprezentant září i na tvrdém povrchu, ve čtvrtfinále ho nezastavil ani čtvrtý hráč žebříčku Alexander Zverev. A aby toho nebylo málo, Ruud při utkání pobavil fanoušky chycením míčku do kapsy ve stylu Radka Štěpánka.

Především chytrou a aktivní hrou z forhendu si vysloužil Casper Ruud cennou výhru 6:3, 1:6 a 6:3 nad hvězdným Alexanderem Zverevem, jenž má na svém kontě už pět trofejí z Masters a dvě z Turnaje mistrů.

Solidní Ruud skolil popáté v kariéře člena Top 10 rankingu, zároveň se jedná o jeho nejcennější skalp (dosud porazil nejlépe tehdejší světové pětky Stefanose Tsitsipase v Madridu a Andreje Rubljova na Turnaji mistrů v Turíně).

Norský tenista na Floridě potvrzuje, že rozhodně není pouhým antukářem, jak by ho kdekdo mohl prvoplánově označit. Ačkoliv získal hned šest ze svých sedmi trofejí na antuce, ve sbírce má i loňský triumf z tvrdého povrchu v San Diegu. Na „hardu“ si loni zahrál ještě osmifinále Australian Open, semifinále Turnaje mistrů a čtvrtfinále tří Masters (Toronto, Cincinnati, Paříž).

V Miami postoupil celkově počtvrté v kariéře do semifinále „tisícovky“, přičemž dosud se z podobného úspěchu radoval výhradně na antukových Masters (předloni v Římě plus loni v Monte Carlu a Madridu).

Díky herní pohodě si může jinak velmi soustředěný Ruud dovolit přímo na kurtu i takovou parádičku, jakou vykouzlil zkraje druhého setu v utkání se Zverevem. Ačkoliv mu po luxusní výměně těsně unikl zisk fiftýnu, prokázal natolik duchapřítomnosti, že stihl chytit z výšky letící míček přímo do kapsy. A fanoušci jeho parádičku, kterou v minulosti předvedli i Radek Štěpánek či Novak Djokovič, jaksepatří ocenili.

O postup do svého premiérového finále na Masters zabojuje Ruud proti překvapení turnaje Franciscovi Cerúndolovi, jemuž aktuálně náleží až 103. místo v žebříčku. Nicméně díky životnímu tažení na Floridě si třiadvacetiletý Argentinec už nyní zajistil posun k 50. místu světového pořadí.