Kvitová po zázračném obratu: Pokud máte pochybnosti, bojujte jako blázen!

- Marek Bartošík

Ani největší skeptik nepochybuje o tom, že je Petra Kvitová bojovnicí s velkým srdcem. Přesto málokdo čekal, že dokáže v osmifinále Miami Open proti Veronice Kuděrmetovové otočit ve druhém setu zdánlivě beznadějný stav 0:4 a 0:40, navíc na returnu! Dvaatřicetiletá Češka ale tento náročný úkol zvládla a nakonec postoupila po výsledku 7:6(5) a 6:4 už do čtvrtfinále prestižního turnaje kategorie WTA 1000.

Přesně takové úspěchy Petra Kvitová potřebuje! Dvojnásobná wimbledonská šampionka na Floridě šokovala tenisovou veřejnost i svou vyzyvatelku Veroniku Kuděrmetovovou, když předvedla jeden z největších obratů své bohaté kariéry.

Nebyla to sice otočka celého utkání, ale jenom setu, přesto rozhodně stojí za vyzdvižení. Kvitová proti ruské ranařce vydřela první set v těsném tiebreaku, když předtím ztratila vedení 5:2 na gemy. To nejzajímavější však mělo v souboji dvou agresivně hrajících tenistek teprve přijít.

Čtyřiadvacetiletá Kuděrmetovová, startující kvůli mocenské nenasytnosti ruské vlády pod neutrální vlajkou, si ve druhém dějství osmifinále vypracovala luxusní náskok 4:0 a 40:0 při vlastním podání. Kvitová ale srovnala na shodu, poté odvrátila ještě tři další gemboly soupeřky a následně využila hned první brejkbol na 1:4.

Není divu, že se během odchodu na lavičku při střídání stran podívala směrem do svého boxu, usmála se a zavrtěla hlavou. Jako by nevěřila, že je ve druhém setu stále ve hře.

Hned v dalším gemu měla Kuděrmetovová při podání Kvitové tři brejkboly na 5:1, česká bojovnice ale náporu odolala a snížila na 2:4. Následující dva gemy ukořistila v obou případech se ztrátou jediného fiftýnu a skóre rázem bylo 4:4!

A když Kvitová přes jednu shodu vybojovala devátý gem na returnu, šla zničehonic podávat na vítězství. Poslední hru napínavého utkání už si někdejší světová dvojka pohlídala, za stavu 7:6(5), 5:4 a 40:30 proměnila svůj druhý mečbol díky vítěznému forhendu po lajně.

„Pokud máte pochybnosti, bojujte jako blázen,“ glosovala po zápase na sociálních sítích Kvitová, která si poprvé od loňského srpna připsala tři výhry v řadě.

O tu čtvrtou bude usilovat ve čtvrtfinále, kde ji čeká dvacetiletá Polka Iga Šwiateková, jež se v pondělí stane novou světovou jedničkou. Kvitová zároveň zabojuje o vylepšení svého turnajového maxima, jímž je na Miami Open právě čtvrtfinále (zahrála si ho také v letech 2014 a 2019).