Největší titul kariéry. Bartůňková neztratila ve Španělsku ani set

- Michal Hladký

Šestnáctiletá Nikola Bartůňková ovládla juniorský turnaj kategorie J1 ve španělské Villeně, zapsala tak nejcennější triumf ve své kariéře. Česká tenistka potvrdila roli nasazené jedničky a neztratila ani set, v žebříčku se tak může těšit na posun o několik příček vpřed a je jasné, že si vylepší své dosavadní maximum.

Nikola Bartůňková započala svou cestu turnajem ve španělské Villeně výhrou ve druhém kole, když bez větších problémů udolala Italku Federicu Urgesiovou po setech 4:2, 4:0. V následné fázi Češka narazila na Emiliji Tverijonaiteovou z Litvy, ani tentokrát však neponechala nic náhodě a zvítězila 5:3, 4:1.

Taktéž čtvrtfinále bylo fotbalovou terminologií tahem na jednu bránu. Bartůňková přehrála Němku Joelle Steurovou 6:3, 6:2 a mohla se těšit z postupu mezi čtveřici nejlepších.

V semifinále byla soupeřkou šestnáctileté reprezentantky Lucia Peyreová z Argentiny, finalistka listopadového turnaje ITF ve španělském Castellonu. Bartůňková si utkání podmanila výsledkem 6:3, 6:4.

Ve finále 408. tenistka světového žebříčku vyzvala nasazenou trojku Belgičanku Hanne Vandewinkelovou. Ta dokázala s Bartůňkovou držet krok jen v prvním setu, avšak ten prohrála 5:7 a ve zbytku duelu se už k většímu odporu nezmohla. Česká hráčka po setech 7:5 a 6:1 počtvrté triumfovala na juniorském okruhu ITF, předtím se radovala v Rakovníku (J2), Budapešti a Praze (oba J4).

Nikola Bartůňková se v současnosti nachází v juniorském rankingu na 19. místě, díky zisku největšího titulu v kariéře ovšem překoná své maximum, kterým je 15. pozice z ledna tohoto roku.

České barvy byly vidět i mezi chlapci. Nejdále se probojoval Jakub Nicod, jehož ve čtvrtfinále zastavil Belgičan Alexander Blockx. Vyrovnané klání ovládl po sadách 6:4, 6:7(2) a 10:3.

ITF J1 Trofeo Juan Carlos Ferrero 2022 (dívky, ESP, antuka)
Dvouhra dívek
2. kolo: Nikola Bartůňková – Federica Urgesiová (ITA) 4:2, 4:0
3. kolo: Nikola Bartůňková – Emiliji Tverijonaiteová (LTU) 5:3, 4:1
Čtvrtfinále: Nikola Bartůňková – Joelle Steureová (GER) 6:3, 6:2
Semifinále: Nikola Bartůňková – Lucia Peyreová (ARG) 6:3, 6:4
Finále: Nikola Bartůňková – Hanne Vanderwinkelová (BEL) 7:5, 6:1