Ne válce! Ruska Zvonarevová vyslala v Miami jasnou zprávu

- Michal Hladký

Ruská tenistka Věra Zvonarevová nestačila ve třetím kole turnaje kategorie WTA 1000 v Miami na favorizovanou Danielle Collinsovou, které podlehla po setech 1:6 a 4:6. Bývalá světová dvojka nicméně zaujala protiválečným nápisem, kterým se prezentovala na zadní straně svého kšiltu.

„Ne válce“. Sedmatřicetiletá rodačka z Moskvy Věra Zvonarevová se touto zprávou připojila k dalším hráčům z Ruska a Běloruska, kteří odsoudili ruskou invazi na Ukrajinu.

Gesto je o to silnější z důvodu, že ruská vláda odmítá označení „válka“, místo toho používá termín „speciální vojenská operace“. A toho, kdo by se s oficiálním stanoviskem nechtěl smířit, tvrdě trestá.

Stejný postoj jako finalistka Wimbledonu či US Open už dříve zaujal další moskevský rodák, Andrej Rubljov. Sedmý tenista světového žebříčku po vítězném semifinálovém zápase na únorovém podniku v Dubaji napsal na objektiv kamery „Ne válce, prosím“.

Nazvat situaci pravým jménem se nebála ani Běloruska Aryna Sabalenková. „Je mi opravdu smutno z toho, kolik Ukrajinců ztratilo kvůli válce své domovy. Doufám v mír,“ řekla před dvěma týdny v Indian Wells.

Poměrně opatrnější slova volil na stejném místě ruský hráč Daniil Medveděv. „Přeji si mír ve všech zemích. Je pro mě těžké o tom mluvit, chci jen hrát tenis a dělat mu dobrou reklamu nejen v mé domovině, ale také po celém světě.“