Za rok a půl ke hvězdám aneb raketový vzestup nové světové jedničky Šwiatekové

- Petr Sumbal

Ještě před sedmnácti měsíci bylo jméno Igy Šwiatekové jen jedním z mnoha na ženském tenisovém okruhu. Už tehdy byla vnímána jako nadějný talent, ale teprve pomaloučku klepala na dveře první světové padesátky. Že právě tato nenápadná Polka stane už v dubnu 2022, teprve ve svých dvaceti letech, na samotném vrcholu světového žebříčku, to tehdy nenapadlo asi vůbec nikoho.

Teď je to ovšem realita. Iga Šwiateková v pondělí 4. dubna vystřídá jako první Polka v historii na první příčce světového žebříčku Australanku Ashleigh Bartyovou, která se rozhodla nečekaně ve 25 letech ukončit kariéru, a stane se v pořadí 28. ženskou světovou jedničkou.

Pojďme po stopách toho, jak sympatická Polka postupnými krůčky na světový trůn vystoupala.

Za start Šwiatekové jízdy ke hvězdám můžeme označit říjen roku 2020, kdy se konal v netradičním termínu pandemií posunutý grandslam Roland Garros. Šwiateková tehdy ani omylem nepatřila mezi favoritky. Právě za sebou měla porážku v prvním kole turnaje v Římě a do Paříže tak nemířila s žádným velkým očekáváním. Na grandslamech bylo do té doby jejím maximem osmifinále, jehož dosáhla téhož roku na Australian Open a o rok dříve na French Open, kde inkasovala krutý debakl 1:6, 0:6 od Simony Halepové.

V roce 2020 se ale na pařížském grandslamu zrodila šampionka. Šwiateková předváděla po celý turnaj neskutečně dominantní tenis, neztratila ani set a na jeho konci se stala v teprve devatenácti letech mimořádně překvapivou grandslamovou vítězkou. Došlo mimochodem také na odvetu s Halepovou, tu polská tenistka v osmifinále spláchla za hodinu a devět minut 6:1, 6:2.

Roland Garros bylo vůbec prvním turnajem úrovně WTA a vyšší, který Šwiateková vyhrála. Z trofeje se radovala jakožto 54. žena světového žebříčku a stale se nejníže postavenou šampionkou francouzského grandslamu od roku 1975, kdy se žebříček začal počítat způsobem, jaký známe dnes.

V roce 2021 Polka pokračovala v systematickém progresu.

Titul na Roland Garros sice neobhájila, když skončila ve čtvrtfinále na raketě Marie Sakkariové, ale zato si připsala turnajová vítězství na prestižním podniku kategorie WTA 1000 v Římě, jak jinak než na oblíbené antuce, a ještě předtím i na tvrdém povrchu v australském Adelaide. Na všech čtyřech grandslamech si připsala minimálně osmifinálovou účast a odměnou jí byl na konci roku premiérový průlom do první desítky a také účast na Turnaji mistryň.

V letošní sezoně máme možnost sledovat zase o něco vyspělejší Šwiatekovou. Od ledna do nynějška stihla odehrát už 24 zápasů a ani v jednom výkonnostně nepropadla. Prohrála pouze se světovou jedničkou Bartyovou, finalistkou Australian Open Danielle Collinsovou a rozjetou Jelenou Ostapenkovou.

21 vítězných zápasů zatím Šwiatekové letos vyneslo triumfy na turnajích kategorie WTA 1000 v Dauhá a v Indian Wells. Žádná jiná tenistka (ani tenista) v tomto roce nenasbírala tolik vítězství jako příští ženská světová jednička. Aktuálně má Polka na kontě šňůru dvanácti výher, ani v tomto ohledu nemá konkurenci. Samozřejmostí je první místo v žebříčku Race, do něhož se počítají pouze body z letošních turnajů.

Jistotu, že převezme od Bartyové žezlo nejlepší tenistky světa, získala Šwiateková po vítězství ve druhém kole turnaje v Miami, ve kterém povolila jen dva gemy Švýcarce Viktoriji Golubicové. „Nikdy jsem si ani nepředstavovala, že by k tomu mohlo dojít,“ svěřila se dojatá Šwiateková. „Ale užívám si každý moment této úžasné chvíle,“ ujistila.

Teprve v pondělí se přitom Šwiateková posunula poprvé v kariéře na druhé místo světového žebříčku. Uplynulo pět dní a Polka má garantovanou pozici číslo jedna. „Je zvláštní, že se mi to může povést tak rychle. Bylo by ohromně speciální, kdybych to opravdu dokázala,“ vyprávěla Šwiateková krátce poté, co Bartyová ohlásila konec kariéry a bylo jasné, že její jméno ze světového rankingu co nevidět zmizí.

Jaké cíle může mít nyní Šwiateková před sebou? Tím dlouhodobým bude zajisté snaha co nejdéle bránit pozici úřadující královny ženského tenisu.

Hodně lákavou metu však může Polka zdolat už za pár dní. Pokud by dokázala ovládnout také turnaj v Miami, stala by se teprve čtvrtou majitelkou tzv. „Sunshine Double“, jinými slovy vítězkou turnajů v Indian Wells a v Miami v témže roce. Doposavad se něco takového povedlo pouze Steffi Grafové (1994, 1996), Kim Clijstersové (2005) a Viktorii Azarenkové (2016).

Ať už se prestižní double Šwiatekové povede získat, nebo ne, jedno je jisté. Ženský tenisový trůn je v těch nejlepších rukou.