Nečekané oznámení! Světová jednička Bartyová končí v pouhých 25 letech s tenisem

- Filip Lefenda

Tenisový svět zasáhla šokující zpráva! V pouhých pětadvaceti letech se rozhodla ukončit aktivní kariéru současná ženská světová jednička Ashleigh Bartyová. Trojnásobná grandslamová šampionka, jež naposledy triumfovala na konci ledna v Melbourne, dle vlastních slov dosáhla všech stanovených cílů. Ze života v „tenisovém kolotoči“ má být již unavena.

Australská hvězda vévodila žebříčku WTA dlouhých 114 týdnů v řadě, což je čtvrtý nejdelší počin v rámci tenisové historie. Svůj konec oznámila necelé dva měsíce po úspěšném tažení turnajem v Melbourne, kde zvítězila jako první domácí hráčka po dlouhých 44 letech – navíc bez ztráty jediného setu.

„Je to pro mě velmi emotivní den. Končím svou kariéru. Jsem tenisu nesmírně vděčná za to, co mi dal. Na své úspěchy jsem hrdá,“ uvedla na sociálních sítích Bartyová, která kromě zmíněného Australian Open vyhrála i Wimbledon (2021) a Roland Garros (2019). Celkově má na kontě rodačka z Ipswiche patnáct singlových trofejí. Dalších dvanáct získala ve čtyřhře.

„Už mi schází motivace k tomu, abych se nadále držela na absolutním vrcholu. Je strašně těžké ze sebe vymáčknout to nejlepší a udržet si dobrou výkonnost,“ přiznala žena, jež v letošní sezoně disponuje úchvatnou bilancí 11 výher a žádné porážky. Další triumfy už do statistik ovšem nepřidá.

„S týmem jsme to probírali několikrát. Už takto nechci dále pokračovat. Nemám fyzicky co nabídnout. Tenisu jsem dala naprosto všechno a jsem šťastná, že jsem byla součástí tohoto krásného sportu,“ sdělila Bartyová ve videu, které natočila spolu s krajankou a bývalou tenistkou Casey Dellacquaovou. Ještě dnes by pak měla proběhnout oficiální tisková konference.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Ash Barty (@ashbarty)