Splněný sen španělských pořadatelů. Wawrinka se po operacích objeví na challengeru

- Marek Bartošík

Velmi dlouhé čekání bude brzy u konce. Hvězdný Švýcar Stan Wawrinka by se měl vrátit do akce už příští týden na velkém antukovém challengeru Andalucía Open ve španělské Marbelle, kam obdržel divokou kartu od pořadatelů. Šestatřicetiletý Wawrinka se naposledy představil na dvorcích zkraje loňského března v Dauhá, následně absolvoval dvě operace levého chodidla.

Na kontě má tři grandslamové trofeje, celkem 16 titulů na elitním okruhu a zlatou olympijskou medaili ze čtyřhry (Peking 2008), je také daviscupovým vítězem za rok 2014 a někdejší světovou trojkou.

Výčet je to už nyní úctyhodný, nicméně Stan Wawrinka by ještě nějaký velký úspěch rád přidal. Populární švýcarský tenista, jenž se nyní nachází až na 232. místě žebříčku ATP, se pokusí odrazit za dalšími fenomenálními výsledky na antukovém klání kategorie Challenger 125 v Marbelle (28. března–3. dubna). Bude se jednat o jeho první ostrý turnaj od března 2021, kdy startoval na turnaji v Dauhá.

Vítěz Australian Open 2014, Roland Garros 2015 a US Open 2016 bude mít na AnyTech365 Andalucía Open náročnou práci. V listině přihlášených totiž figuruje třeba stále se lepšící Slovák Alex Molčan (65.), ostřílení španělští antukáři Pablo Andújar (67.), Roberto Carballés Baena (79.) a Jaume Munar (89.) či dánský supertalent Holger Rune (88.). Na jihu Španělska by měli zápolit také Jiří Veselý (77.) a Jiří Lehečka (98.).

Už dříve dostal Wawrinka divokou kartu pro Masters v Monte Carlu, které se uskuteční ve dnech 10.–17. dubna. Majitel jednoho z nejlepších jednoručných bekhendů v historii bílého sportu tam triumfoval v roce 2014, tehdy ve finále udolal svého krajana a kamaráda Rogera Federera.