Indian Wells: Nadalovu neporazitelnost ukončil Fritz, Šwiateková vyhrála druhou tisícovku v řadě

- Filip Lefenda

Šampiony letošního ročníku BNP Paribas Open se v Indian Wells stali Američan Taylor Fritz a Polka Iga Šwiateková. Čtyřiadvacetiletý Fritz je po překvapivém skalpu letos dosud neporaženého Nadala prvním domácím vítězem od dob krajana Agassiho. Šwiateková ztratila ve finále proti Řekyni Sakkariové pouhých pět gemů a po katarském Dauhá ovládla i druhý letošní podnik kategorie WTA 1000. Nově je navíc světovou dvojkou.

Fritz zaskočil Nadala a slaví největší titul kariéry
Turnaj ATP 1000 v americkém Indian Wells má po dlouhých 21 letech domácího vítěze. Stal se jím Taylor Fritz, jenž zaskočil v nedělním finále silně favorizovaného Rafaela Nadala.

Fritz si přitom v semifinále s Rubljovem poranil kotník a nad jeho startem visel otazník. „Ještě nikdy jsem neměl před utkáním takové bolesti. Trpěl jsem i při běžné chůzi. Byla to emocionální horská dráha. Nakonec jsem sám sebe přesvědčil, že budu schopen hrát. Ve finále už mě zranění nelimitovalo,“ přiznal po zisku druhé kariérní trofeje. Tu premiérovou vybojoval v roce 2019 na trávě v Eastbourne.

Američan vlétl do zápasu ziskem úvodních čtyř gemů, po nichž si Nadal vyžádal přestávku na ošetření. Poté zvládl Španěl soupeři ukořistit jeden ze servisů, následně ale sám při vlastním podání potřetí selhal a prohrál sadu 3:6. Do druhého dějství vstoupil Nadal brejkem na 2:1, jenže jej nedokázal potvrdit. Za stavu 5:4 neproměnil Fritz na příjmu první mečbol. Další si následně vypracoval ve zkrácené hře. Nadal v ní vedl 5:4 a měl k dispozici dva servisy, přesto už nezískal ani bod.

Legendární Španěl vyhrál před nedělním utkáním všech dvacet letošních duelů, na čtvrtou trofej ale v kalifornské poušti nedosáhl. Tu zvedl po triumfu 6:3 a 7:6(5) nad hlavu čtyřiadvacetiletý Fritz, jenž zároveň vylepšil své žebříčkové maximum. Nově je třináctým hráčem světového pořadí. O jednu příčku si polepšil i třetí Nadal.

Šwiateková ovládla i druhou tisícovku sezony
Iga Šwiateková ovládla v americkém Indian Wells i druhý letošní podnik kategorie WTA 1000. Ve finále zdolala dvacetiletá Polka 6:4 a 6:1 o šest roků starší Marii Sakkariovou z Řecka a natáhla svou sérii výher už na jedenáct utkání. V pondělním vydání žebříčku se rodačka z Varšavy poprvé posunula na pozici světové dvojky. Sakkariová je hned za ní na třetím místě.

Nervózní první set nabídl rovnou sedm ztracených podání. Šwiateková musela dvakrát dotahovat manko brejku. Následně otočila z 1:2 na 4:2, aby znovu čistou hrou ztratila servis. Přesto se nakonec radovala. Při vedení 5:4 získala na příjmu maratonský gem skrze shodu, čímž úvodní dějství završila.

Kdo čekal podobně vyrovnanou bitvu i ve druhém partu zápasu, ten musel být zklamán. Za stavu 1:0 pro soupeřku ještě Sakkariová zvládla odvrátit dva brejkboly, další dva gemy na servisu už ale přenechala mladší protivnici. Šwiateková navíc rapidně zlepšila hru při vlastním podání, a tak povolila zkušené Řekyni jen jediný gem.

„Před turnajem by mě vůbec nenapadlo, že bych ho mohla vyhrát. Triumf v Dauhá mi dodal hodně sebevědomí, dosud jsem si o sobě ale nemyslela, že jsem hráčkou, která je schopná ovládnout dva velké turnaje za sebou,“ přiznala na tiskové konferenci majitelka nyní již pěti trofejí z profesionálního okruhu.