Alcaraz svůj idol nezdolal, větrnou bitvu generací v poušti ovládl Nadal

- Petr Sumbal

Bitva mezi teprve osmnáctiletým Carlosem Alcarazem a o sedmnáct let starším Rafaelem Nadalem přinesla přesně to, po čem tenisoví fanoušci dychtili. Boj dvou Španělů se protáhl na tři a čtvrt hodiny, k vidění byly úžasné výměny, neskutečné vítězné míče a enormní bojovnost na obou stranách sítě. Vítězem ale mohl být jen jeden, epický souboj generací nakonec ovládl ten zkušenější. Nadal přidal už svou dvacátou výhru v sezóně, když zvítězil 6:4, 4:6, 6:3, a i nadále zůstává v tomto roce neporažen.

Očekávání ze strany celého tenisového světa byla před tímto utkáním skutečně enormní.

Na jedné straně stál Rafael Nadal, hrající tenisová legenda, majitel rekordních 21 grandslamových titulů a muž, který letos prožívá nejlepší vstup do sezóny v kariéře. Na straně druhé Carlos Alcaraz, nejlepší tenista nastupující generace, letos pouze jednou poražený, dost pravděpodobně budoucí globální tenisová hvězda. Oba navíc ze Španělska.

Oba hráči k sobě chovají velký respekt. Alcaraz před utkáním několikrát zopakoval, že Nadal je jeho idolem z dětství, a ten zase mladšího krajana otevřeně chválil za raketový pokrok, který během posledních pár měsíců učinil.

V tenisovém areálu Indian Wells Garden, ležícím v pouštním údolí Coachella Valley, bylo vše nachystáno na parádní tenisovou bitvu.

A zklamaný nemohl být nikdo.

Do zápasu vstoupil lépe mladší z obou Španělů. Alcaraz hned v prvním gemu sebral Nadalovi podání, a brejk následně i přes pět brejkbolů soupeře potvrdil. Nadal se však z nepovedeného startu do utkání velmi rychle oklepal, postupně začal ve hře soupeře nacházet okénka a byl to nakonec on, kdo ovládl první set poměrem 6:4.

Celkem bylo v prvním setu k vidění pět brejků a nejinak tomu bylo také v sadě druhé, ve které se oba hráči navíc museli potýkat s velmi silným větrem. První čtyři gemy se ještě obešly bez brejkbolů, ale od té doby se začalo jednat o parádní představení obou borců na returnu. Pět dalších gemů vyústilo vždy v brejk, a protože třikrát se radoval z průlomu podání soupeře Alcaraz, byl to právě on, kdo nakonec opanoval druhý set.

Rozhodující třetí set začal už v době, kdy se utkání přehouplo přes dvě hodiny, a už tehdy bylo jasné, že se jedná o jeden z nejlepších zápasů letošního roku. Ani třetí sada nezaostala za očekáváním, přinesla však trochu jiný tenis. Na obou bojovnících už byla přeci jen znát mírná únava, a tak šlo hlavně o to držet si svůj servis a čekat na zaváhání soupeře.

Jako první dostal šanci na průlom Alcaraz, v pátém gemu ale nevyužil hned tři brejkové příležitosti. A tak nakonec zvítězila zkušenost. Trojnásobný vítěz turnaje v Indian Wells Nadal si na svou šanci počkal až do osmé hry, ve které na svého soupeře zatlačil a využil jediný brejkbol, který mu třetí set nabídl. Po agresivním forhendu po čáře následoval náběh na síť, kde výměnu španělský matador zakončil nechytatelným volejem.

„Zrovna v tom momentu trochu ustal vítr, který byl předtím dost silný, takže jsem věděl, že teď musím zahrát agresivněji. Pokud bych to neudělal, měl by to poté ve svých rukou Carlos. Naštěstí se mi to povedlo,“ okomentoval klíčové momenty strhující bitvy Nadal, který následně uzavřel celý zápas čistou hrou při svém podání.

Nadal vyhrál i dvacátý zápas letošního roku a pokud by uspěl i ve finále, vstoupil by do antukové části sezóny, kterou má nejraději, neporažen. Ba co víc, Španěl by ziskem 37. titulu z turnajů kategorie ATP Masters 1000 vyrovnal Srba Novaka Djokoviče. Zároveň je Nadal už nyní prvním tenistou historie, který se dostal do dvaceti a více finále turnajů ATP Masters 1000 na dvou rozdílných površích (20 na tvrdém povrchu, 33 na antuce).

Ve finále bude Nadalovi soupeřem Američan Taylor Fritz, který v semifinále zdolal ve dvou setech Rusa Andreje Rubljova.

„Jsem nesmírně šťastný, že jsem znovu ve finále. Znamená to pro mě opravdu hodně,“ podělil se o své dojmy po utkání přímo na kurtu Nadal. „Bral jsem to jako každý jiný semifinálový zápas. Carlos není žádný mladík okolo stého místa na žebříčku, který teprve stoupá vzhůru. Už teď je z něj hotový hráč, takže jsem k utkání přistoupil jako pokaždé, když hraji proti jednomu z nejlepších tenistů na světě,“ složil Nadal kompliment Alcarazovi.

„Během zápasu jsem si několikrát říkal, že bych ho mohl porazit. Jenomže Rafa má tisíc životů. Měl jsem své šance, ale nevyužil jsem je,“ líčil na pozápasové tiskové konferenci Alcaraz. „Z turnaje však odjíždím spokojený. V minulém roce jsem zažil hodně poprvé. První výhru na grandslamu, na turnaji Masters 1000. Letos už jsem odehrál několik velkých zápasů proti hráčům z první desítky na velkých stadionech a myslím si, že jsem dospěl. Vím, jak ovládat sebe, své emoce, na jaké úrovni dokážu hrát a naučil jsem se také, jak hrát proti nejlepším hráčům světa. A to je to nejdůležitější,“ prohlásil po teprve druhé porážce v letošním roce Alcaraz.

Další vítězství do své sbírky bude moci Alcaraz přidat už příští týden na další akci ATP Masters 1000 v Miami. Nadal se naopak z tohoto turnaje odhlásil a do akce se vrátí až na své oblíbené antuce na turnaji v Monte Carlu, který v minulosti již jedenáctkrát ovládl.

V pondělí se Nadal bez ohledu na výsledek nedělního finále v Indian Wells posune v žebříčku na třetí příčku před Alexandera Zvereva, Alcaraz si znovu vylepší své žebříčkové maximum na šestnácté místo.

BNP Paribas Open, Indian Wells (muži, USA, 9 554 920 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Taylor Fritz (USA, 20.) – Andrej Rubljov (7.) 7:5, 6:4
Carlos Alcaraz (ESP, 19.) – Rafael Nadal (ESP, 4.) 4:6, 6:4, 3:6

Finále čtyřhry
Isner, Sock (oba USA) – Gonzalez (MEX), Roger-Vasselin (FRA) 7:6(4), 6:3