Tlak na vyloučení Rusů sílí. Politiku do toho nemíchejme, chceme jen dělat svou práci, oponuje Rubljov

- Jan Vojkůvka

Tlak, aby byli zejména ruští tenisté vyloučeni také z tenisu, začíná růst. Po zákazu hraní volají zejména ukrajinští sportovci, avšak nejsou jediní. Kupříkladu britský ministr sportu, cestovního ruchu a dědictví Nigel Huddleston navrhl, že by se mělo požadovat ujištění od Daniila Medveděva a dalších Rusů, že nepodporují režim Vladimíra Putina. Britská vláda již v této záležitosti komunikuje s pořadateli Wimbledonu.

Ruští, a také běloruští, sportovci mají v posledních týdnech velmi obtížnou pozici. Na jedné straně sice říkají, že si přejí mír, ale zdráhají se odsoudit kroky jejich prezidenta Vladimíra Putina (důvodem je především strach o rodinné příslušníky, kteří žijí v Rusku), na straně druhé jsou hromadně vylučováni ze sportovních aktivit.

To se prozatím netýká tenisu. ITF sice vyloučila týmy Ruska a Běloruska z týmových soutěží, ale spolu s ATP a WTA dovolila tenistům nadále hrát, byť ne pod vlajkami svých zemí. Jenže volání po tom, aby byli zejména Rusové vyloučeni i z tenisu, sílí. A to nejen ze strany ukrajinských hráčů, kteří mají na Ukrajině rodiny, či bývalých tenistů, kteří se zapojili do obrany své země, ale také ze strany veřejnosti.

Proti snaze donutit tenisové federace vyloučit ruské hráče vystoupil Andrej Rubljov. Ruský tenista, který jako jeden z prvních sportovců vyjádřil nesouhlas s válkou tím, že v Dubaji na kameru napsal heslo „žádnou válku, prosím“, nevidí ve vylučování ruských sportovců správný postup.

„S ohledem na návrh britské vlády máme možnost ukázat, že tenis stojí mimo politické záležitosti,“ uvedl ke snaze Britů, aby Rusové před Wimbledonem odsoudili kroky prezidenta Putina, který se rozhodl napadnout Ukrajinu. „A nejen tenis, ale celkově sport. Jsme sportovci a chceme soutěžit. Obětujeme tomu spoustu věcí.“

„Nevídáme své rodiny. Mnoho sportovců se stěhuje kvůli lepším sportovním podmínkám, ať už hrají basketbal nebo fotbal. Pokud vás vymění z jednoho týmu do druhého, musíte se znovu úplně přestěhovat,“ vyjmenovával nejrůznější oběti, které sportovci po celém světě podstupují, aby mohli vykonávat své milované řemeslo.

„To je podle mě nejdůležitější. Obětujeme hodně pro to, abychom mohli soutěžit, abychom prokázali, že chceme dělat naši práci,“ upozornil.

„Každý říká, že sport a politika by se míchat neměli, ale ve skutečnosti se tak neděje,“ postěžoval si Rubljov. „Proto doufám, že sport ukáže, že stojí mimo politické záležitosti, což by byl obrovský krok kupředu,“ dodal.

Rus momentálně hraje na turnaji ATP Masters v Indian Wells, kde se mu povedlo projít do semifinále. O postup do finále se utká s Američanem Taylorem Fritzem.