Federer věnuje půl milionu dolarů pro ukrajinské děti

- Jan Vojkůvka

Švýcarský tenista Roger Federer, jenž je velmi známý tím, že se přes svou nadaci snaží pomáhat dětem (zejména v Africe), se rozhodl pomoci i těm ukrajinským. Na pomoc nejpotřebnějším zašle půl milionu dolarů.

Čtyřicetiletý Federer, který nehraje od loňského Wimbledonu, zašle peníze prostřednictvím své nadace. Částka, která v přepočtu činí zhruba 11 milionů korun, má pomoci dětem postiženým ruskou invazí na Ukrajinu.

„S mou rodinou jsme zděšení, když vidíme obrázky z Ukrajiny a máme zlomené srdce kvůli nevinným lidem, kteří byli touto hrůzou postiženi,“ napsal Federer na svém Twitteru, kde také oznámil svůj úmysl pomoci ukrajinským dětem.

„Poskytneme pomoc dětem z Ukrajiny, které potřebují péči. Asi šest milionů ukrajinských dětí je v současné době bez možnosti jít do školy a víme, že je velmi kritická doba pro zajištění přístupu ke vzdělání. Rádi bychom je podpořili, aby se vypořádaly s touto extrémně traumatickou zkušeností,“ dodal.

Nadace Rogera Federera pomáhá především vzdělávacími projekty, aby se zlepšily podmínky pro základní vzdělání dětí z chudých poměrů. Z činnosti této nadace podle oficiálních údajů mělo doposud prospěch na dva miliony dětí z Lesotha, Malawi, Namibie, Zambie, Zimbabwe a Jižní Afriky.

Nadace Rogera Federera do jihoafrického regionu prozatím během osmnáctileté činnosti poslala zhruba 68 milionů švýcarských franků a pomohla zlepšit podmínky v celkem 9300 školách a školkách.