Kyrgios neunesl porážku! Vztekal se na kurtu i tiskovce, poté se omlouval sběrači

- Filip Lefenda

Australský bouřlivák Nick Kyrgios opět jednou neovládl emoce. V Indian Wells neunesl porážku s Rafaelem Nadalem a raketou jen těsně minul podavače míčků. Během utkání se pak pouštěl do diskuzí jak s rozhodčím, tak i s fanoušky.

Bylo to čtvrtfinále se vším všudy. Nadal vyhrál úvodní sadu až ve zkrácené hře. Druhý set bral díky jedinému brejku z posledního dvanáctého gemu pro změnu Kyrgios. Australan, jenž hrál letos teprve na druhém turnaji, dokázal s letos stále neporaženým Španělem držet krok. V jednu chvíli Nadala dokonce překvapil esem zahraným spodem.

Kyrgiosovy nervy začaly naplno pracovat v rozhodujícím dějství. Za stavu 2:2 ho vykolejil pokřikující fanoušek. „Neříkej mi, jak mám hrát! Říkám snad já jemu, jak má hrát?“ tázal se Kyrgios a ukazoval do míst, v nichž seděl spolu s manželkou světoznámý herec Ben Stiller.

Další incident přišel jen o dva gemy později. Kyrgios se chystal servírovat, vyrušil ho ale výkřik z hlediště. „Jak dlouho to ještě budeš tolerovat? Je to pořád dokola!“ utrhl se aktuálně 113. tenista světového pořadí na umpirového rozhodčího Carlose Bernardese.

„Kdybys to řešil už dřív, tak by se to teď nestalo. Podívej se ku**a, jaký je stav! Máš to mít pod kontrolou, ale nic s tím neděláš. Opravdu skvělá práce, kámo. To je neuvěřitelné,“ hněval se dál vykolejený Kyrgios, jenž nakonec přišel o servis.

A jak se posléze ukázalo, šlo o rozhodující okamžik celého klání. Pětatřicetiletý Nadal v jeho zbytku nepovolil Kyrgiosovi na příjmu už ani fiftýn a vyhrál i své devatenácté letošní utkání. A zatímco si majitel 21 grandslamových trofejí vychutnával ovace zaplněných ochozů, jeho protivník dal po podání rukou znovu průchod emocím, když zlostně zahodil raketu. Ta přitom jen velmi těsně minula pohotového sběrače míčů.

K situaci se měl posléze vyjádřit na pozápasové tiskové konferenci, jeden z novinářů ale se svou otázkou narazil. „Po tříhodinovém utkání s Nadalem se mě ptáte zrovna na tohle? Ježíši! Co vám k tomu mám říct? Neměl jsem v plánu nikoho trefit. Byl jsem frustrovaný, jsem jen člověk. Byla to nehoda. Vážně skvelá otázka. Neuvěřitelné,“ tleskal ironicky Kyrgios.

Bývalý třináctý tenista světa se dle informací ještě tentýž den sběrači omluvil a věnoval mu raketu. To Rafael Nadal už se chystá na jubilejní dvacátý duel sezony, který svede s o 17 let mladším krajanem Carlosem Alcarazem, jenž bývá mnohými považován za Nadalova možného nástupce.